Sladká i slaná jídla jsou doplněna fotografiemi od Lucie
Chramostové, aby si je čtenář dokázal představit. Obrázky úplně lákají k
ochutnání. Jedná se o jednoduchou, úspornou kuchyni ovlivněnou jižními Čechami,
které ji obohatily o ryby a pochutiny z nich.
„Polévka, to je grunt a kdo ji nejí, bude špunt!“
Publikace je rozdělena na část věnovanou houbám (šumavské
lesy jsou hlavně plné lišek, masáků, hřibů a křemenáčů), které mě zaujala asi
nejvíce, jelikož moc ráda chodím do lesa, ale neměla jsem moc nápadů, co dělat
s plným košíkem. Určitě v sezóně ráda vyzkouším houbové karbanátky i houbovou
omáčku či vošouch. Pak na řadu přicházejí polévky – složené jen z několika málo
ingrediencí. Dříve, když bylo málo peněz, se podávaly jak k obědu, tak i k
večeři. Hustá polévka totiž zasytila i pracující. Přílohy jsou zase zdrojem
sacharidů, vlákniny a tuků. U sladkých jídel jsou poznávacím znakem především
borůvky a z nich dělané výborné knedlíky s žahourem či koláče. K létu patří i
další místní ovoce, které když se nestihne zdělat tak se zavaří nebo se udělá
marmeláda. A v neposlední řadě nechybí masová část.
Autor Radek Pálka pochází z Podkrkonoší a Šumavu si oblíbil
až díky manželce, která mu ukázala všechny krásy oblasti. A okamžitě se stala
jeho láskou na celý život. Jezdí sem společně už 20 let a to pravidelně a často
a nadále je pořád, co poznávat a objevovat.
Šumava nabízí přenádherné výhledy, je plná hub, borůvek,
zurčivé vody, údolí i pastvin. Je to dechberoucí krajina s lesy, které jsou
velkým zdrojem surovin a jsou plné hub, ovoce a zvěřiny. Autor vzkazuje
čtenářům, ať jsou hlavně ohleduplní k přírodě, která nám poskytuje tolik darů a
zbytečně ji neničí a neznečišťují.
Jsem také moc rád, že se v České republice rozmohla tak
zvaná gastroturistika a že se dolů na jih či západ Čech už nejezdí jen na kola,
běžky, sjezdové lyže. Lidé s mlsnými jazýčky poměrně brzy pochopili, že se v
tomto koutě země dají ochutnat jedinečná jídla.
V publikaci nechybí ve zkratce kulinářská historie a tradice
Šumavy. Před každou odlišnou částí díla se nachází malé nahlédnutí do
minulosti. Maso bylo dříve velmi vzácné a vařilo se jen o svátcích a víkendech.
Na Šumavě je vyhlášené hovězí, není divu, když se v okolí pasou skvosty, jako
jsou plemena Charolais či Piemont. Šumavská ovce, české národní plemeno je
zařazeno do programu uchování genetických zdrojů a zahrnuto do světového genofondu
ohrožených plemen hospodářských zvířat. V řece Otavě a jejích přítocích se
kdysi dali ulovit pstruzi, lipani či lososy. Zvěřina bývala výsadou králů a
šlechty, až poté se dostala na stůl u mysliveckých spolků.
Šumavská kuchařka přináší recepty na „skoro“ zapomenutá
jídla jako je například vošouch, povidloň či šumavská zelnice (dokonce se
zúčastnil putování se šéfkuchařem pro Český rozhlas). Autor hledal a vybral pro
něj ty největší šumavské skvosty a podělil se o ně se čtenáři. Pokud rádi
vaříte, máte rádi Šumavu, či jste si oblíbili zmíněné suroviny, určitě do knihy
nakoukněte. Na můj vkus je v díle až moc receptů z masa, ale zase mě moc mile
překvapila houbová část. Sladkých receptů bych taktéž uvítala více, ale chápu,
že nelze vydat všechno a jedná se pouze o výběr podle autora toho nejlepšího.
Ukázka:
Šumava je v mnohém stejná a v mnohém zcela odlišná než
ostatní části České republiky. Na jaře, a především o Velikonocích na stolech
nechyběly mazance, jidáše a velikonoční věnce pečené ve formách, a zejména
nádivka s kopřivami, droby a masem z hlav jehňat, které se právě díky použitým
surovinám říkalo hlavička. Dále se zde, a to nejen na jaře, jedlo klasické
pečené vepřové s knedlíkem a hromadou zelí. V této knize knedlíkům věnuji
poměrně hodně místa, a to jsem skutečně vybíral jen ty dle mého názoru největší
pecky. Šumava však byla taková knedlíková velmoc, že dokonce v jedné německy
psané kuchařce z roku 1880 je receptů na knedlíky uvedeno třicet devět. Od
houskových, bramborových, kynutých a co já vím ještě jakých. No schválně, kolik
knedlíků dokážete vyjmenovat a napočítat?
Hodnocení: 3,5/5
Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního
výtisku!
Žádné komentáře:
Okomentovat