čtvrtek 5. října 2023

Každý někdy udělá chybu

 Každý někdy udělá chybu je samostatným románem od americké autorky Kristin Dwyer. Vyprávějící o první lásce a druhých šancí. Jedná se o příběh pro mládež vydaný pod značkou booklab. 

Tenhle autorčin debut přináší strhující příběh o silném poutu pojící Ellis a Eastona. Ve kterém nechybí hledání vlastního místa ve světě. 

Jak se to mohlo stát? Jak mohl jet beze mě? Jak mohl pokračovat ve snění, když já jsem nemohla? 

Hlavní hrdinka je zlomená duše, která přišla o nejbližšího člověka. Jejich cesty se před rokem rozešli a ona je pořád smutná. Dodnes má v sobě vztek a úzkost. Nezačlenila se do společnosti a pořád je myšlenkami v minulosti. Odmalička ji s Eastonem spojovala pevné přátelství, tihle dva byli nerozluční, rádi spolu trávili čas, ale pak se všechno změnilo. A Ellis se zhroutil svět.

Tahle contemporary romance má přes tři sta stran a obsahuje velké emoce. Součástí knihy jsou i zprávy. A okamžitě čtenáře zaujme svojí krásnou obálkou, která ladí s ořízkou. Mě osobně tedy dvojnásob, jelikož miluji fialovou barvu. Dílo je složeno z krátkých výstižných kapitol, takže se rychle čte.

Ačkoli jsme se tomu mermomocí bránila, zdálo se, že neexistuje způsob, jak bych mohla své pocity ovlivnit, protože právě tady jsem být chtěla. vedle Eastona. Sledovat, jak se jeho hruď zvedá a mé srdce klesá. Nehledě na nebezpečí.

V ději se střídá přítomnost s minulostí. A postupně se odkrývá, jak to vlastně celé bylo. Ellis to neměla v životě jednoduché. Otec je většinu svého života ve vězení a matka alkoholička o dceru nejeví zájem. Naštěstí se jí ujali Albreyovi, s kterými trávila svůj čas a konečně se cítila jako doma. Konkrétně Easton je pro ni ten nejdůležitější člověk na světě a středobodem jejího vesmíru. Proto ji tak vzalo jejich odloučení. Zdá se jí. ž všechno ztratila a sžírá ji sebelítost a žárlivost. Všechno se pro ni změnilo a Ellis teď neví, co má dělat. 

Kniha popisuje jeden mladý a především nezdravý vztah. Ve kterém hraje svoji roli sobectví  a přejaté vzorce chování, z kterých není lehké se vymanit. Protagonisté jsou pohlceni jeden druhým a nevidí, že je to ničí. Neumí být spolu, ale bez sebe taky ne. V oddělení nežijí jen přežívají.

"Říkala, že má ráda slova. Sbírala je jako střípky vzpomínek a ukládala si je do koutů svého srdce, kam směla vkročit jen ona. Ta slova byla vše, co zůstalo. Poté, co odešla. A vzala mi z plic všechen dech."

Tohle dílo pro mě bylo velkým překvapením. Autorka uvěřitelně a zcela procítěně vypráví příběh o zlomeném srdci. A z knihy na čtenáře tryská spousta emocí, a nelze se nevžít do problémů hrdinů. Každý někdy udělá chybu je příběhem pro mládež, který vezme za srdce. Není tolik o ději jako o niterních pocitech. 

Ukázka:

"Je spousta věcí, kvůli kterým mám chuť tě utopit v moři, ale tahle je úplně nejhorší. Horší než tvoje chrápání, horší než to, jak mlaskáš, když žvejkáš žvýkačku, nebo to, jak na sebe v tý děsný drogerii stříkáš každou voňavku. Nesnáším, když děláš, jako bych o tobě a Eastonovi nevěděl." Ale neví. Neví, jak je to doopravdy. To neví nikdo. Mám pocit, že ani já úplně nerozumím všem vrstvám, rovinám, nádechům a výdechům, které jsou Easton a já. Tucker se napije kafe a nad horním rtem mu zůstane pěna. Olízne si ji jako štěňátko. "Volal ti Easton? Nebo psal?" "Ne." Tucker se uvolní, jako bych mu právě oznámila nějakou dobrou zprávu. Polknu. Hlavně svou pýchu. "On tam fakt nebude?" Doufám, že mé zklamání není slyšet. Nemůžu si dovolit ho cítit. Tucker se zatváří podrážděně. "Jasně, že tam bude. Jeho máma slaví padesátiny. A ty tam budeš taky. Neblbni." "Tuckere."Nevšímá si mě a nakloní hlavu na stranu. "Ty jsi s ním vážně nemluvila?" Opřu se na židli. "Od té doby, co jsem odjela, tak ne." Cukne mu sval v obličeji. "Měla bys mu zavolat, El." Musel si všimnout, že mi po tváři přeběhl strach, protože o zlomek vteřiny později drží v ruce mobil. 

Hodnocení: 3,7/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

1 komentář:

  1. Souhlasím ,krásnou obálku to opravdu má, a ani obsah nevypadá špatně. :)

    OdpovědětVymazat