úterý 3. října 2023

O Veverčákovi, který se bál

 O Veverčákovi, který se bál je dětská kniha od irské spisovatelky Katie O´Donoghue, která je dětskou terapeutkou s praxí v oblasti umění a designu s magisterským titulem v oboru psychoterapie uměním.

Co - a kdo - tam dole asi bude? Veverčák několikrát denně vystrčil hlavu ven a rozhlédl se, ale odejít nedokázal.

Veverčák se bojí opustit svůj vyhřátý a bezpečný domov v dutině vysokého stromu, kde se cítí pohodlně. Ale bohužel se blíží chladná zima a on potřebuje zásoby jídla, aby ji přečkal. Ovšem velké obavy z neznáma mu znemožňují, aby objevoval zajímavý a obrovský svět, který se pod ním rozkládá. Naštěstí se jednoho dne se svými obavami svěří Střízličce, která mu dodá odvahu čelit všem neznámým a novým věcem. A společně se vydávají za dobrodružstvím, během kterého se veverčák učí ovládal svůj strach.

Tahle milá dětská kniha se odehrává na podzimu v období sběru. Kdy zvířátka shánějí potravu, aby přežila krutou zimu. Jedná se o poučné a milé vypravování. Pojednávající o tom, že každý se občas někdy bojí a bojuje se špatnými pocity. Naštěstí existuje rodina či kamarádi, kteří nás podpoří a poradí.

Tentokrát jsem neodolala dětské ilustrované knize a to hlavně kvůli synovi. Ráda bych mu četla před spaním nejrůznější příběhy, jako to dělala moje maminka, když jsem byla malá. A tím mě přivedla k mé vášni - knihám a já bych tento koníček chtěla předala dál. Tudíž se připravte, že dětské knihy u mě na profilu budete vídat stále častěji. ;-) Kniha obsahuje velká písmena, takže až syn povyroste může si knihu číst sám v rámci prvního čtení.

Proto si pamatuj, že strach se může objevit, když se bojíme oprávněně, ale někdy je jen v našich představách.

Dílo provázejí netypické ilustrace, na kterých se vyskytují různá zvířátka. Veverčák v lese totiž potkává spoustu různých kamarádů například ptáčka, ježka, králíka, lišáka, jezevce či jelena. 

Tahle laskavá pohádka vypráví o opatrném veverčákovi, který zažil jedno velké dobrodružství. Zároveň  učí děti zvládat strach, obavy a stres. Vštěpuje jim, že na nic nejsou sami a podobné pocity úzkosti pociťuje každý. Pro děti je jistě přínosné, že tento příběh je provede různými technikami, aby se naučily méně bát. Poučné - jedinou výtku vidím ve formátování, které mnohdy trochu uteklo.

Ukázka:

Když si Střízlička Veverčáka vyslechla, na chvíli se zamyslela. Vybavila si vlastní strach a obavy. A tehdy se rozhodla, že mu pomůže. "Není příjemné, když se jeden bojí a dělá si starosti, viď, Veverčáku? Ale mít strach je přece normální. Každý ho někdy v životě zažije. Věděl jsi to? Naše myšlenky a pocity jsou propojené a to, co si myslíme nebo cítíme, mění náš pohled na svět.

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji Megaknihám za poskytnutí recenzního výtisku téhle milé dětské knížky!

1 komentář:

  1. Musím říci, že se mi kniha moc líbí, skoro lituju, že ji aktuálně asi nemám komu koupit.

    OdpovědětVymazat