čtvrtek 19. října 2023

Kordélie a Kloboučníci

 Kordélie a Kloboučníci jsou prvním dílem milé fantasy série určené mladším čtenářům. Kniha vychází pod značkou Bambook. A sepsala ji anglická spisovatelka Tamzin Merchantová, která je od svých 17 let herečkou a za tu dobu ztvárnila již mnoho rolí a vyzkoušela si několik dob.

Hlavní hrdinkou je statečná a zvídavá Kordélie Kloboučníková z rodu Kloboučníků. Tato rodina již dlouhá léta vyrábí kouzelné klobouky. Dívka je nejmladší z rodu a teprve se učí řemeslu a dostává cenné lekce. Které předchází samotné výrobě. 

V čele Spojeného království stojí pomatený král a momentálně hrozí válečný konflikt s Francií. Magicky nadané cechy dostávají důležitý úkol - vyrobit mírové kusy oblečení, které zažehnou možný konflikt. Mezi cechy navzájem panuje nenávist a tak musí Kordélie ukrývat své přátelství se švecem. Navíc se v okolí pohybuje zloděj, který by mohl všechno ohrozit.

Navzdory tomu, jak byla v domě užitečná, nikdy jí nedovolili, aby sama vyrobila klobouk. "Přísady jsou nevyzpytatelné," varovala ji často teta. "Při nesprávném použití mohou nadělat velkou škodu. A některé by se neměly používat vůbec."

Kordélii ovšem nejvíc ze všeho zaměstnává neustálé hledání otce. Ten se nedávno ztratil na moři. Při bouřce ztroskotala jeho loď. A i když všichni ostatní příbuzní truchlí, Kordélie neztrácí naději. Protože, co je ztracené, to lze najít. 

Dílo mě okamžitě zaujalo krásnou obálkou a to myslím rozhodlo, abych se pustila do čtení. Knihy pro děti od 11 let jsem už nějakou dobu nečetla, ale tohle jedno velké dobrodružství plné magie mě bavilo. V knize nechybí jednoduchá mapa městečka usnadňující orientaci v ději a na konci příběhu čtenář nalezne nabitý glosář plný nejrůznějších kloboučnických přísad cenných pro kloboučnické učně.

"Ty máš kanárka?" zeptala se Kordélie. "Nemám," odpověděl. "Ale šetřím na něj." Kordélie pocítila, že s někým, kdo chce kanárka, by se dokázala spřátelit. Natáhla k chlapci ruku.

Kniha má kolem tři sta stran, ale obsahuje velká písmena a hlavně krásné ilustrace od nadané Paoli Escobarové, kterých je v knize hned několik a zabírají celou stranu. Jedná se o překvapivé a napínavé čtení. Děj tohoto díla se odehrává v Anglii potažmo v Londýně.

Čtenář poznává kouzelný svět plný prastarých řemeslných cechů s magickými dovednostmi. V prvním díle poznáváme rodiny a jejich nadání, hrdinové se snaží předejít hrozící válce mezi Anglií a Francií. Ale pro Kordélii je nejdůležitější najít milovaného otce, který se ztratil na moři. V knize nechybí sabotáž, tradice, uvěznění, zločin, ale ani kamarádství nebo víra.

Pokud vás tahle pohádka s důvtipnou a odvážnou hlavní hrdinkou také bavila nebo alespoň zaujala určitě vás potěší, že nedávno vyšel další napínavý dobrodružný díl nesoucí název Kordélie a kreslozemci.

Ukázka:

A jednoho dne jsme zjistili, že je s námi na cestách třetí Kloboučník: ty! Přišla jsi na svět o jedné hvězdami obzvlášť ozářené noci poblíž pobřeží Maroka. Celá posádka slavila a já a tvá matka jsme nemohli být šťastnější. Neměli jsme na lodi žádnou kolébku, tak jsme ji vyrobili z krabice na klobouky a ty jsi v ní spala, jako by tě do vody hodil. To ta krabice tě zachránila... O mnoho týdnů později se přes nás z čistého nebe přehnala strašlivá bouře. Do stěžně uhodil blesk a loď začala hořet. Byl jsem zrovna u kormidla a snažil se nás navigovat ven z bouře, když jsem uviděl tvou matku, jak vběhla do podpalubí. A s krabicí na klobouky v náručí se vynořila zpoza opony ohně a kouře. Vtom se loď se zlověstným skřípotem roztrhla vedví: oheň ji pohltil až ke kýlu. Zdálo se, že se svět rozpůlil, a tvá matka hodila krabici přes ohnivou propast a rozbouřenou vodu. Skočil jsem za tebou. 

Hodnocení: 3,9/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí knihy k recenzi!

Žádné komentáře:

Okomentovat