úterý 10. října 2023

Maková válka

 Maková válka je temná fantasy pro dospělé od čínsko-americké autorky  R. F. Kuang, která se narodila v Číně a s rodinou v roce 2000 emigrovala do USA. Kromě psaní se zabývá moderní čínskou historií.

Autorka tímto dílem debutovala a získala cenu Austounding Award (tedy nejlepší mladý autor) a zároveň byla nominována na další různé literární ocenění. Což se není čemu divit, protože Maková válka čtenáře pohltí.

Oči měla zarudlé a opuchlé. Hlava se jí motala z mnohadenního biflování. Když si jednoho večera došla k lektoru Fejrikovi pro další příděl knih, měla zoufalý, nepřítomný pohled. Mluvil a ona zírala někam za něj. Jeho slova kolem ní proplouvala jako mraky - skoro ho ani nevnímala.

Válečnou sirotu Rin chtějí pěstouni výhodně provdat za starého muže. To hrdinka nehodlá dopustit, takto si svůj život nepředstavovala. Odmítá danou roli podřízené ženušky a vymyslí náhradní plán. Rozhodne se více než tvrdě dřít, aby uspěla ve zkouškách a dostala se na prestižní vojenskou akademii. S vervou pouští do učení, dnem i nocí studuje, důkladně si do hlavy ukládá znalosti, chce mít do zkoušek vše potřebné načteno. Ale má velkou nevýhodu, ostatní se připravovali celý svůj život. Ona se rozhodla sice na poslední chvíli, ale má obrovské odhodlání.

Rin si myslela, že utekla nechtěnému životu, ale přijetí byl teprve začátek. Ve škole zůstanou jen ti nejnadanější žáci, kteří to mohou dotáhnout na vysoká místa. Zde je místo jen pro dokonalost. A ji ze zapadlé vesničky, bez konexí, rodiny a společenského postavení, neberou vážně a musí dřít víc než ostatní. Ona je sama v cizím městě a čelí nevoli i předsudkům, i když v ní nikdo nevěří, ona v zoufalství překonává sama sebe a cílevědomě si jde za svým. Svoji cestu si ještě zkomplikuje, když se odmítá podvolit a rozlítí prince Ne-ču. Tím se stává terčem posměchu nejen kvůli barvě pleti, neurozenosti či venkovskému přízvuku. Poté, co je vyhozena z hodin bojové techniky to vypadá, že nemá nejmenší šanci na úspěch.

První díl z fantasy trilogie Dračí republika je složen ze tří částí a má přes 530 stran. Pro lepší orientaci v ději v knize nechybí mapa říše složená z dvanácti provincií. Z žánru fantasy už toho mám načteno opravdu hodně, ale nakladatelství Host mě nepřestává překvapovat tituly, které vydává. Maková válka přináší ucelený svět, který je krásně vykreslený a promyšlený. 

Taky pochopila, že to má s chválou stejně jako narkoman s opiem. Jakmile obdržela novou dávku lichotek, dokázala myslet jen na to, jak se dostat k dalším. Úspěch byl rauš. Selhání bylo horší než absťák. 

Důležitou roli v celém příběhu hraje válčení, takže i přes vesměs pozitivní ohlasy jsem měla menší strach, zda mě budou bavit kapitoly popisující válečné strategie, bojové scény a válečnou historii říše, ale autorka vše podala tak zajímavě, že jsem hltala každé slovo. Těžko se mi věří, že tohle propracované dílo s uvěřitelným světem je debutem. 

Hlavní postava není jednoznačná hrdinka, která dělá jen dobrá rozhodnutí a má velké srdce. Ale je to živel s podivným charakterem, toužícím po chvále a uznání Líbí se mi, že není všední, ale svá a určitě dokáže čtenáře zaujmout. Čtení, i když řeší temnější témata a nevyhýbá se krvavému boji jsem si užila, protože dílo bylo psáno čtivě a nepředvídatelně.

"Třídíme žáky z nutnosti, ne krutosti. Naším úkolem je vyškolit pouze výkvět - ty nejlepší z nejlepších. Nemůžeme marnit čas s nedouky. Dobře si prohlédněte své spolužáky. Stanou se z nich vaši nejbližší přátelé, ale i vaši úhlavní sokové.  Budete mezi sebou soutěžit o setrvání na této škole."

Kniha popisuje ubíjející bezduchou dřinu, která čeká na studenty nejproslulejší akademie říše, která třídí žáky pomocí boje, dějin i historie. Hledají jen ty nejnadanější a nejvhodnější. V díle se postupně dozvídáme o pravidlech školy, o fungování světa, o kultuře, o historii (především makových válek). Celá říše je na okraji další války, nepřátelé jsou připraveni a nebezpečí hrozí na každém kroku.

V knize nechybí strategie, šamanství, teologie, filozofie, politologie, ale hlavně válčení. Příběh toho nabízí hodně, je zamotaný, hrůzostrašný,  ale především napínavý. Nedávno u nakladatelství Host vyšel druhý díl nesoucí název Dračí republika, na který se rozhodně chystám a snad se do něj co nejdříve pustím.

Ukázka:

"Nesnáším tohle město. Jak se tady mluví - ten pitomej učedník - jako by si mysleli, že tady nemám co dělat." "Samozřejmě že ne," přitakal lektor Fejrik. "Jsi válečná sirota. Jsi jižanka. Nemělas složit zkoušky. Vojenští správci s oblibou prohlašují, že kche-t´ü dělají z Nikanu meritokracii, ale systém je navržený tak, aby držel chudé a negramotné při zemi. Urazíš je už samotnou svou přítomností." Vzal ji za ramena a sklonil se, aby jí viděl do očí. "Poslouchej, Rin. Sinegard je kruté město. Akademie bude horší. Budeš se učit s dětmi vojenských správců. S dětmi školenými v bojových uměních ještě předtím, než se naučily chodit. Budou tě odstrkovat, protože nejsi jako ony. To je v pořádku. Nenech se tím odradit. Patříš sem, ať si říkají cokoli. Chápeš?" Přikývla. "První školní den pro tebe bude jako úder do břicha," pokračoval lektor Fejrik. "Druhý den bude nejspíš ještě horší. Uvidíš, že učební předměty budou těžší, než kdy byla příprava na kche-t´ü. Ale jestli to tady někdo dokáže přežít, tak ty. Nezapomínej, cos udělala pro to, aby ses sem dostala." Narovnal se. "A na jih už se nevracej. Máš na víc."

Velice děkuji nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku!

5 komentářů: