pondělí 21. února 2022

Knihkupectví pana Livingstona

 Knihkupectví pana Livingstona aneb Kde knihy dávají dobrou noc je románem z oblíbené série 7 lásky od španělské autorky Mónicy Gutiérrez Artero, která vystudovala historii a žurnalistiku. Začátek její literární kariéry odstartovala poezie a povídky, za něž získala literární ocenění. Později napsala i několik románů. Kromě toho má vlastní knižní blog, organizuje kulturní aktivity, vede kurzy tvůrčího psaní a píše články pro další blogy.

Děj je vyprávěn z pohledu vypravěče, který se zaměřuje na archeoložku Agnes, knihkupce Edwarda a policistu Johna.

„Co tam najdu, Jasmine?“ vzdychla. „Záleží na tom, co hledáš.“

Agnes Martíová je archeoložka, která se rozhodla pro razantní krok, přestěhovala se do Londýna s cílem dostat práci v Britském muzeu. Brzy zjišťuje, že se potýká s jedním odmítnutím za druhým, postupně ji dochází peníze a ona uvažuje o návratu domů. A v téhle svízelné době narazí na útulné knihkupectví a stává se pomocnicí majitele. I když stále doufá, v získání svého vysněného zaměstnání, pomalu propadá kouzlu knih, čtenářů i obyvatel. Vše se opět změní krádeží drahocenného deníku slavného předka samotného Edwarda Livingstona, v době kdy měla službu Agnes. Začíná tak vyšetřování v čele s pohledným Johnem Lockwoodem.

Děj se odehrává v deštivém Londýně v kouzelné kulise starého neobvyklého knihkupectví Moonlight Books, které si bručounský majitel předělal k obrazu svému. V přízemí si zřídil oddělení klasiky, jelikož věří, že aby si člověk užil autory z horního patra, musí si předtím přečíst značnou část těch z přízemí. Prostoru vévodí jedinečné schodiště z lepaného železa s modernistickým zábradlím a především vysoký strop s dřevěnými rámy, kterému dominuje skleněné střešní okno ve tvaru pyramidy – z kterého se dají pozorovat hvězdy.

Ale zajímalo ho, proč si Oliver vybral zrovna jeho knihkupectví. „Já tu moc knih o astronomii nemám.“ „Ale když se setmí, jsou odsud vidět hvězdy,“ odpověděl mu Oliver. Nemohl chlapci vyčítat, že se cítí příjemně na jediném místě na světě, které i on považoval za své útočiště.

Kouzelné knihkupectví přitahuje nejrůznější návštěvníky – věrnou čtenářku, zadumaného spisovatele, nebo malého hocha Olivera Twista, na kterého pracovně zaneprázdnění rodiče nemají čas a odkládají ho ke knihám o vesmíru nebo Sioban spřízněnou duši Edwarda, která si založila vlastní nakladatelství.

V díle se setkáváme s knihami, záhadou, nečekanými události, podivnosti obchodu či sympatickými hrdiny. Agnes byla ostražitá a uzavřená, ale procházkami Londýnem a každodenními pracovními zvyklostmi se pomalu začíná otvírat. Chce být statečná, nevzdávat se a konečně si pustit lásku do svého života.

„Hledáme jednu knihu.“ Zatím dobrý, pomyslela si archeoložka. „Je zelená se zlatým nápisem.“ Agnes čekala, že budou v popisu pokračovat, ale oba zůstali zticha a upřeně se na ni dívali, jako by teď byla řada na ní, aby něco řekla, jako by se chystala provést kouzelný trik a vytáhnout kýženou knihu z cylindru.“

Jedná se o laskavé čtení, které čtenáři vykouzlí úsměv na tváři. Dílo je složeno z 245 stran a některé kapitoly jsou dokonce zakončeny opakující se ilustrací zobrazující hlavní hrdinku před samotným knihkupectví.

Celým dílem prochází láska ke knihám a velkým plusem je, že v něm nechybí ani četné literární odkazy a knižní tipy. Příběh radí, že bychom se měli obklopovat inspirativními, pozitivními lidmi, kteří pozmění náš přístup k životu k lepšímu a od kterých se můžete něco naučit. Abychom se nebáli

otevřít krásám života. Tenhle ženský román se řadí k oddechovému čtení a odehrává se v úžasném prostředí. Navíc je to moc milý a čtivý příběh.

Ukázka:

„Vezmi si mě,“ řekl, zatímco si s nakladatelkou připíjeli skleničkou chardonnay. „Edwarde!“ „Mám všechny knihy z tvého edičního plánu. Takhle vypadá láska.“ „Láska ke knihám.“ „Vezmi si mě kvůli mým knihám.“ „To zrovna.“ „Vezmi si mě kvůli mým penězům.“ „Ty žádné nemáš.“ „No tak si mě vezmi, protože tě miluju, jak jsem ještě nikdy nikoho nemiloval. Dokonce ani knihy.“ Sioban utišila jeho blouznění dlouhatánským polibkem pod hvězdnou oblohou. „Miluju tě, Edwarde, moc tě miluju. A právě proto si tě nevezmu.“ Pan Livingstone bedlivě zkoumal studnici moudrosti, jež se jeho milované skrývala v duhovkách, a trpělivě poslouchal důvody, proč Sioban ztratila víru v manželství.

Hodnocení: 3,9/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

 

4 komentáře:

  1. Myslím, že jakákoliv kniha odehrávající se v knihkupectví nebo v obležení knih, nadchne každého knihomola. :) Také ji mám na seznamu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem četla a byla jsem z ní nadšená, dýchala z ní nádherná atmosféra. :-)

    OdpovědětVymazat