pondělí 21. února 2022

Všechno je krásné

 Všechno je krásné je ženským románem, poukazujícím, že krásu lze najít i v těch nejneočekávanějších věcech. Dílo sepsala britská autorka píšící pod pseudonymem Eleanor Ray. Vystudovala literaturu a nyní pracuje v marketingu. Žije se dvěma malými dětmi a manželem v Londýně. Nyní pracuje na svém dalším románu.

Inspirací pro knihu se autorce staly právě děti, které schovávají nejrůznější poklady ve své sbírce a to samé dělá Amy Ashtonová, která je posedlá sbíráním věcí. Jiní by její majetek považovali za harampádí, ale pro ni jsou to poklady. A tak je její dům zaplněn nejrůznějšími předměty, s kterými se nedokáže rozloučit.

Bojovala s nutkáním vzít si sklenky, vypadaly tak smutně, jak tam tak stály osamoceně. Ne, to by byla krádež, pomyslela si. Lahev, to je něco jiného. Ta nikomu chybět nebude. Postará se o ni.

Hrdinka se uzavřela do sebe, zničilo ji, když před lety zmizel její přítel spolu s její nejlepší kamarádkou. Od té doby přestala důvěřovat lidem. Po celou dobu se vyhýbá společnosti, nepohnula se z místa a strnula ve svém životě, jelikož celou záležitost doposud neuzavřela. Všechny od sebe odřízla, aby ji už nikdo nemohl zradit a obklopila se vzpomínkami. Poté co se do vedlejšího domu nastěhují nový sousedé, zaběhlé pořádky se okamžitě mění. Především nachází vodítko, o kterém doposud nevěděla a začíná znovu pátrat po odpovědích, na které celou dobu čeká.

Autorka velice věrohodně popsala hrdinku i dům narvaný k prasknutí. Amy se v tomhle prostředí nemůže ani pohybovat, prostor je zaplněn plnými hromadami krabic a novin vystavěných až do stropu. Nemůže se dostat k mnoha věcem, stále se všemu musí vyhýbat a přesouvat předměty. Navíc je tohle bludiště nebezpečné.

Tenhle niterní příběh ukazuje zhrzenou, zlomenou duši, která se musí se vypořádat se svojí minulostí, aby se hnula ve svém životě dál a aby se znovu uzdravila. Je to trnitá, bolestivá cesta. Hrdinka má vlastní svět, ze kterého nechce být vyrušována. Ale je potřeba, aby vystoupila ze své komfortní zóny a otevřela se. Aby po letech konečně pustila do své svatyně zaplněné vzpomínky lidskou bytost.

Sotva se dostala dovnitř. Byla přesvědčená, že ve zbytku domu je mnohem disciplinovanější. Ve většině místností ponechala uličky, které jí umožňovaly dostat se na klíčová místa: ke dveřím, oknům, životně důležitému nábytku.

V knize nechybí minulost od roku 1998, kdy jsme svědky jejího seznámení s Timem i s jejich postupným sbližováním až do osudného okamžiku rozdělení. Spolu s hrdinkou zrychleně procházíme jejich vztah a hledáme varovné signály nebo alespoň stopy.

Všechno je krásné je kniha, která se ke mně dostala úplně náhodou, byla mi poslána místo jiného příběhu a očividně si mě měla najít. Jedná se o něžný, povznášející, milý čtenářský zážitek. Kniha vypráví o zraněné ženě, která se uzavřela před světem. Schovává se uvnitř přecpaného domu plného nejrůznějších věcí, které sbírá a odmítá vyhodit. Čtení románu jsem si moc užila. Od první stránky se mi kniha zalíbila. Autorka napsala dojemné, křehké dílo, které si zaslouží mnoho spokojených čtenářů.

Ukázka:

Většinu oblečení měla Amy uloženou ve skříni, ke které už neměla přístup. Timovo oblečení tam bylo také, žádné si s sebou nevzal. Později pak Amy využila podlahu před skříní jako další úložný prostor, takže se tam nahromadily lahve, zrcadla, pár květináčů. Před několika lety se pokusila ze skříně vytáhnout nějaké oblečení, ale došlo jí, že to za tu námahu nestojí. Barevné oblečení teď stejně nenosila, takže staré hadry prostě nechala ve skříni a nahradila je šedými a černými kousky – elegantními do práce, pohodlnými na doma. Svůj „současný šatník“, jak mu říkala, měla vyskládaný na jedné z krabic. Dbala na to, aby se vždycky dostala k pračce a žehličce. Nechtěla utrácet za oblečení víc peněz, než musela. Ne, když bylo tolik jiných, krásnějších věcí, které si chtěla koupit.

Hodnocení: 4,3/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. Tenhle příběh mě rozhodně zaujal. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je to opravdu krásný, dojemný, milý příběh. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Někdy je takhle nečekaná kniha to nejlepší, co může být. Hlavní je, že se ti líbila. :)

    OdpovědětVymazat