sobota 5. února 2022

Tajemství

 Tajemství aneb budoucnost jejího syna je ukryta v její minulosti je dalším ženským románem z pera americké autorky Kathryn Hughesové, která po škole na obchodní akademii pracovala v pojišťovnictví, poté provozovala obchod s dárkovými předměty a nyní se věnuje spisovatelské dráze.

Tentokrát je nám podán příběh o Beth a Michaelovi, kteří mají malého syna, který nutně potřebuje transplantaci ledviny. Jelikož nejsou vhodnými dárci, pouštějí se do hledání příbuzných. Konkrétně Beth nezná totožnost skutečného otce, jelikož jí její matka před smrtí odmítala cokoli vysvětlit.

Vždycky se bála, že ten den přijde. Doufala však, že pánem situace bude ona. To tajemství si chtěla vzít do hrobu, ale minulost ji nakonec očividně doběhla. Zhluboka se nadechla a připravila se na palbu otázek.

V druhé části knihy jsou nám představeni odlišní protagonisté, kteří se zúčastní výletu do Blackpoolu, který všechno změní. V tento osudný den se mění životní příběhy a ne všichni se vrátí domů.

Částečně zjišťujeme minulost jednotlivých účastníků. Babs přišla o manžela, vyfoukla jí ho mladá dívka Trisha. Karl chce dostat syna do péče, myslí si na Babs, ale ta má oči jen pro svého bývalého muže, ale zalíbení v něm našla její dcera Lorraine. Jerry se stará o matku místo toho, aby se odstěhoval do Austrálie za svou láskou. Prostě každý má své problémy, prožívá jiné dramata, ale v jeden den se jejich osudy propojí a navždy změní.

V melancholickém, emotivním ději se prolínají dvě časové linie. Minulost od roku 1975 a přítomnost roku 2016. Hrdinka postupně zjišťuje pravdu o svých kořenech. Mary, která vychovala Beth přišla o svého milovaného manžela, zemřel při neštěstí v dole, ale ona na něj nedokázala zapomenout. V samotném příběhu je tedy hned několik samostatných příběhů a nespravedlností, které nejednoho čtenáře vezmou za srdce.


„Jeď do Austrálie za láskou svého života. Když to neuděláš, navždy toho budeš litovat.“ „Nemůžu, mami, to by nebylo fér…“ „Neříkej to Jerry. Nesváděj to na mě. Máš mé požehnání. Já si přeju, abys jel.“ „Ale…“

V knize nalezneme dokonce ukázky z předchozích autorčiných děl, které jistě nalákají na jejich přečtení. Já od autorky četla knihu Klíč vyprávějící o soužití a tyranem a část z minulosti je zasazená do nevábného prostředí ústavu s psychicky nemocnými lidmi. Popisuje běžný den na oddělení, ukazuje v jakých podmínkách a podle jakých pravidel tu pacienti žili, ukazuje používání barbarských metod léčení s pochybnými výsledky.

Tajemství je ženským románem vyprávějícím o mateřské lásce a jedné dopravní nehodě. V ději nechybí křivda, ztracená láska, osud i naděje. Jedná se o oddechové čtení zatížené nečekanou tragédií. Je to již třetí dílo, které jsem od autorky četla a stále je pro mě nejpovedenějším dílem Dopis, který je dojemným až srdcervoucím příběhem o cestě jednoho psaní, které mělo moc měnit lidské životy.

Ukázka:

„Ale musí je dostat ven, že ano?“ Její hlas se změnil v šepot. Pokusil se o úsměv. „Můžeme jen doufat a modlit se. Na koho tu čekáte, drahoušku?“ „Na svého manžela Thomase.“ Pohladila se po bříšku a dodala: „Čekáme děťátko.“ „To je skvělé. Já mám dole syna. Jmenuje se Billy.“ Kývl hlavou. „Jeho matka je nahoře na náspu a šílí strachy. Minulý rok jsme přišli o našeho Garyho, když se zabil na motorce, a ona se z toho ještě nedostala.“ Odmlčel se a zavrtěl hlavou. „Tohle ji určitě dorazí.“ Letmo se podíval Mary na břicho. „Kdy máte termín?“ „Teď jsem právě zjistila, že jsem těhotná. Thomas o tom ještě neví.“ Ucítila, jak se jí zachvěla brada, slova se jí zasekla v hrdle a roztřásla se. „Je celý můj život. Kdyby se mu něco stalo, asi bych to nepřežila. Miluji ho od svých pěti let. Teď ho nemůžu ztratit.“

Hodnocení: 3/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

 

Žádné komentáře:

Okomentovat