středa 9. února 2022

Polaris

 Polaris je již pátý dílem dobrodružné fantasy série nesoucí název Strážce ztracených měst psané pro děti a mládež. Příběh má na svědomí americká autorka Shannon Messenger. Kniha byla vydána již v roce 2017, naštěstí Ocelot objevil tuhle poutavou sérii v záplavě starších titulů a Radka Kolebáčová ji překládá do českého jazyka a čtenáři si tak mohou vychutnat tento fantasy svět.

Hrdinové se bojí, povstalci mohou být kdekoli i v jejich řadách. Dochází ke zvyšování obrany, všude je spousta hrozeb, třeba válka s ogry je na spadnutí. Proto je zaveden povinný výcvikový program a dochází ke spojení s Kampusem X. Důležitá část děje je věnována Keefovi, který se rozhodl přidat na nepřátelskou stranu a ostatní ho nabádají, ať se vrátí, že je to nebezpečné, ale on chce zjistit pravdu a vyřešit záhady, které ho trápí. Riskuje nutné zlo, aby napravil pochybení matky. Ostatní se o něho bojí, jelikož je u nepřátel vystaven jejich vlivu a teoriím a někteří mají strach z pokřivení Keefova charakteru a možné zradě.

„Stesk po někom blízkém může být příliš ochromující. Hněv je bezpečnější.“

Polaris se rozkládá na více než pětiset padesáti stranách, jedná se tedy o opravdu velkou a objemnou knihu, což může mnohé mladé čtenáře odradit, což by ale byla velká škoda. Opravdu jde o příjemné čtení plné dobrodružství. Já osobně jsem si tuhle sérii oblíbila i přes fakt, že již několik let nejsem cílovou skupinou. Ale umím ocenit čtivě napsaný román plný akce, silných hrdinů a především fascinujícího prostředí. Jedinou nevýhodu spatřuji v tom, že série má hodně dílů a zabere velkou část místa v knihovničce.

Hlavní hrdinkou je Sophie - dívka z dvou světů, která byla vytržena z lidského a vtáhnuta do toho magického. Byla stvořena organizací Černá labuť, která ji do vínku dala mnohé schopnosti. Sophie je odvážná a morální, uvědomuje si, že systém není neomylný a je potřeba prosadit změny a napravit staré křivdy. V průběhu čtení je znát, jak se Sophie změnila. Zažila toho hodně, byla unesena, prohlášena za mrtvou, vykázaná ze Ztracených měst a taktéž pomohla zastavit šíření nákazy.

Ale Keefe se nám opravdu snaží pomoct. Jenom si ukousl moc velké sousto a jeho plán má nejspíš víc děr než cedník. A je mi jasné, že nakonec ho odtamtud stejně budeme muset nějak dostat – ale… srdce má pořád na správném místě, Fitzi. Tomu chci věřit.

V tomhle díle je zase o něco více nakousnuto téma – vztahy. Hrdinka si na nějaké randění připadá mladá, ale neustále se kolem ní motají tři nápadníci. Elfové berou výběr partnera velmi vážně a spoléhají na sňatkové poradenství, které jim poradí, kdo je pro ně vhodný.

Na začátku knihy dochází k menší rekapitulaci děje. V knize kromě trablů s láskou, a mnohých nebezpečí nalezneme předsudky, pátrání, dědictví, tajemství a především jedno velké dobrodružství. Hrdinové podstupují velké riziko, ale nezastavují, jelikož dělají správnou věc a chtějí věci změnit k lepšímu. Již podle názvu knihy je jasné, že důležitou roli v příběhu bude mít taktéž utajený projekt Nespatřených – Polaris, o kterém se postupně dozvídáme více informací.

Každá vteřina trvala věčnost. Každý nádech byl nožem v jejím hrdle. A pak bylo po všem, stejně rychle.

Kniha je určena dětem, ale autorčin styl psaní, který je mimořádně čtivý a poutavý udrží pozornost i starších čtenářů. Přináší s sebou nevídané dobrodružství i ty nejroztodivnější tvory. Nechybí tajné plány, léčky, teleporty, tajemství, nebezpečí či kamarádství.

Jako vždy autorka utnula děj v nejlepším a připravila si konec plný zvratů, který dá zabrat čtenářově trpělivosti. Naštěstí je tu výhoda toho, že se nemusí čekat na dopsání, ale „jen“ na překlad. Já osobně se už těším na šestý díl. Snad se ho dočkáme tak rychle, jako tomu bylo u páté části.

Shannon Messenger je americká autorka, která má sice vystudovanou filmovou produkci, ale na filmy ji baví spíše koukat, než je vytvářet. Nakonec v sobě objevila vášeň pro psaní - především knih pro děti, ale na svém kontě má i romány pro mladistvé.

Ukázka:

Tohle chtějí oni, ne já. Ta slova vířila Sophii hlavou, zatímco se hnala vzhůru po točitém schodišti. Počítala kroky, aby lépe odhadla, které dveře má otevřít. Zabrala za první kliku – zamčeno. Za druhou, a za dveřmi byla tma. Za třetími dveřmi se v přízračném svitu modře planoucích pochodní matně rýsovala chodba. Sophie zaváhala. Podlaha se jí zachvěla pod nohama a ze stropu se v provazcích začal sypat prach. Dráždil ji v krku, dýchala jen s obtížemi. Vydala se za signálními plameny. Chodby se před ní klikatily v důmyslném labyrintu, jehož cílem bylo oklamat. Pohltit. Odloučit. Otřesy s každým krokem sílily a jemné záchvěvy vychylující stavbu z rovnováhy už nebylo možné považovat za klam.

Hodnocení: 3,9/5

Za poskytnutí dobrodružného fantasy románu pro mládež děkuji Megaknihám!

 

2 komentáře:

  1. Recenzi jsem spíš jen tak prolétla, protože knihu právě čtu 😁 nečetla jsem ani anotaci, protože nechci nic vědět a všechno se až dočíst v příběhu 😁 každopádně já jsem s knihou zatím spokojená 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky většinou dopředu nečtu anotace a už vůbec ne recenze. A taktéž jsem byla s knihou spokojená. :)

      Vymazat