pátek 8. března 2024

Kreativní písmomalba

 Kreativní písmomalba aneb Kaligrafické techniky a cvičení je naučné dílo od italské autorky Laury Toffaletti, která žije ve Veroně. A jako ilustrátorka spolupracuje s mnoha nakladatelstvími. Kromě toho propadla kaligrafii a pod vedením italských i zahraničních mistrů se v ní dále zdokonalovává. Dává přednost písmomalbě a neformálním prvkům psaní. Pravidelně vyučuje kurzy kaligrafie a vydala několik příruček a knih. 

Co se týká písmomalby jde o nový trend - umění tvorby ozdobných nápisů.

Autorka začíná pěkně od začátku a představí pomůcky, které využijete při práci - jako jsou fixy, plnící a gelová pera, kovová perka, pravítka, tuše, nebo třeba inkousty. Tedy vše, co by měla kaligrafická výbava obsahovat. Nechybí ani slovníček pojmů, které se následně budou v díle používat př. patka - ozdobné zakončení tahů některých znaků.

Pokračuje se představením tří abeced. Chancery (kancelářská kurzíva) je staré písmo, vytvořené v roce 1522, ale díky své dynamičnosti a univerzálnosti se znovu vrací. Roundhand (italské psací písmo) se vyučovalo v italských školách a psalo se pomocí namáčecího pera. A anglická kurzíva (English cursive) je výrazně skloněné formální písmo, které vzniklo v 18. století. Toffaletti vybrala styly s jasným tvarem a čitelností, které se snadno obměňují. Všechny abecedy jsou pořádně popsány, znázorněny a je z nich vytvořeno klasické cvičení. Čtenáři mohou opisovat abecedu a držet se zadaného sklonu a zkoušet  velká i malá písmena. Poté přejít na kaligrafii štětcem - tedy střídání silných a slabých tahů, vznikajících změnou tlaku na fix.

Kreativní písmomalba přináší cvičení na uvolnění ruky, pokračuje cvičením pro štětcový fix i hrot. Učíte se i správnému uchopení pera. Část textu je věnována kaligrafickým fontům a písmům s tradicí, u kterých si osvojujete základní zásady a postupně se pouštíte do nových tvarů. Nechybí ani ukázky několika dalších stylů písma a mnohých dalších abeced vhodných k procvičení. Dále jsou na řadě ozdobné prvky, u kterých nechybí vzorník motivů a ozdobná písmena spolu s kudrlinkami a ozdůbkami.

Dílo je vhodné pro ty, kteří se chtějí naučit vytvářet krásné nápisy. Provede vás základy kaligrafie, představí nejlepší techniky, pomůcky i písma. Ale naučíte se i několik dalších tipů nejen pro zdobení písmen.

Součástí publikace jsou i kaligramy, tedy prastarý ozdobný prvek tvořený písmeny a slovy. Složený z krátkého textu, který písař uspořádá do tvaru, jehož se text týká. Například když popisuje loď, písmena a slova budou na papíře poskládaná do tvaru připomínajícího bárku. A nakonec tu máme nejrůznější projekty, ve kterých se můžete vyřádit. V publikaci zjistíte, co budete potřebovat a sestrojíte návrh. Ozdobná slova můžete nanést třeba na sešit, zápisník, diář, tašku, tričko, krabici, blahopřání, hrnek, polštář nebo vázu.

Toto dílo slouží jako příprava, jak nejtradičnější písmena s pomocí vlastní tvořivosti proměnit v jedinečné tvary. Existuje spousta možností, ale důležité je si osvojit základní pravidla. Písmena můžete zmenšovat, zvětšovat, protahovat, či zužovat. Používat ozdoby, výrazná oka, nebo třeba nezvyklé provázání.

Dílo vám pomůže se hlouběji ponořit do písmomalby. Ukazuje, že písmena lze přenášet i na jiné povrchy, než je papír. Jedná se o inspirativní dílo, které vychází z tradičních způsobů psaní. Povzbudí kreativní myšlení -  vymýšlet všelijaké grafické prvky různými psacími potřebami i úchopy. Stačí jen často trénovat.

Mě osobně kaligrafie hrozně baví a tenhle trend se mi velice líbí. Doma mám už několik publikací, které se jí věnují. Využívám je jako zdroj podnětů a nápadů. Na Kreativní písmomalbě se mi líbí vyobrazení mnoha abeced a možnosti jejich procvičování. To jsem u jiných děl postrádala, tedy zobrazení všech písmen v několika podobách. Použiji i různá zdobení spolu s ornamenty. Jedinou výtku vidím v sekci projekty, jelikož je tam znázorněno několik vzorů v pro mě nepoužitelných jazycích. Ale jinak je to moc pěkně zpracované dílo, které provede základy kaligrafie. A já už se těším, až budu mít více času na její procvičování.

Ukázka:

Písmomalba je o pochopení toho, jak písmena kreslit a jak jim dát jejich tvar. Inspiraci můžete brát z mnoha různých zdrojů, často zcela nahodilých, a potom ji proměnit v působivé osobní znaky. I když to kolikrát bývají jen náčrty, hledání stylu, který vám bude vyhovovat nejvíc a kterým budete moct nejlíp vyjádřit to, co chcete sdělit, vám pomůže dát vašim nápadům tvar. Zkoumání písmen a jejich postupné upravování a odstraňování nedokonalostí - nebo jejich využití nějakým nečekaným způsobem.

Velice děkuji Zoner Press za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. Kaligrafie je krásná, věřím, že tato publikace je skvělá :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kaligrafie je úžasná, doufám, že se v ní ještě zlepším. :)

      Vymazat
  2. Občas se kaligrafii věnuji, ale opravdu nahodile. Ale publikace vypadá zajímavě.

    OdpovědětVymazat