neděle 10. března 2024

Google poezie

 Google poezie
aneb Psáno našeptávačem sepsali dohromady tři čeští autoři a to T. Miklica, D. Poláček, T. Coufal a M. Toman.

Google poezie přináší mix nahodilostí, práce algoritmů a kreativity. Jedná se o výsledky takzvaného našeptávače v Googlu vyhledávači. Ten nám už během psaní dotazu, podstrkuje možná dokončení zadaného textu a o co bychom měli mít podle algoritmů zájem.

A to je i jedno z kouzel google poezie - nikdy dopředu nevíte, co všechno se vám sejde v jednom textu, čím vás Google zase překvapí.

Na celkové výsledky má samozřejmě vliv vícero faktorů jako je četnost hledání fráze a funkcionalita - tedy aktuální dění na internetu, která reaguje na výkyvy v počtu vyhledávání.

V roce 2023 byla založená stejnojmenná facebooková stránka, která je jednou z jazykových mutací Google Poetics, který se stal virálním hitem a vznikl o rok dříve. 


Tenhle originální nápad je plný nahodilých nálezů, u kterých jsem se pobavila a několikrát i zasmála. Z všemožných objevů ve výsledcích vyhledávání byly vybrány ty, co za to nejvíc stály. Tedy opravdu výběr toho nejlepšího, ke kterému byl přirazen mnohdy vtipný, ale rozhodně trefný nadpis. Nálezy jsou často nesourodé, ale rozhodně hravé a přináší radost z nahodilosti. Je to kouzlo, které pro tvůrce i čtenáře má smysl.

google poezie - objevy ve výsledcích googlovského vyhledávání, kdy algoritmus na základě slov či písmenek vytáhne z nejvyhledávanějších výrazů pár frází a poskládá je způsobem, který dává nečekaný smysl. 

V díle se nachází předmluva předního odborníka na počítačem generovanou literaturu  a nechybí ani  rozhovor se samotným zakladatelem. Tomáš Miklica vyzpovídal Sampsoua Nuotiema zakladatele anglického a finského předchůdce české Google poezie. Vše vzniklo úplnou náhodou. Nuotiem googlil, musel odběhnout, a když se vrátil, nestačil se divit, co mu Google našeptává. V tom všem objevil komickou básničku, která ho pobavila. A rozhodl se začít pořádně experimentovat s jinými frázemi a vzešla z toho spousta materiálu. Začal tedy vytvářet screenshoty pro své objevy, které měly nějaký význam a sdílel je s kamarády. Potom dal dohromady ty nejlepší a vložil je na blog. Tento projekt měl od začátku enormní zájem čtenářů. Chytla se toho i média ve Finsku a Google poezie prorazila i v zahraničí, kde vznikaly další cizojazyčné verze.


I tentokrát mě baví neobvyklý formát knihy, který se odlišuje od klasických publikací, což je vítaná změna. Jedná se o takovou sonda do kolektivního společenského vědomí. Protože se v tomhle zajímavém projektu ukázalo, co si lidé potajmu doma nejčastěji vyhledávají. Autoři vybrali ty nejlepší objevy, které jsou použity bez korektury, tedy včetně překlepů a hrubek. Vše je psáno s nadhledem a snahou pobavit. Takže je důležité nebrat to příliš vážně. ;-)

Ukázka:

Nerozhodnost


jak mu zl 

jak mu zlepšit náladu

jak mu zlomit srdce



Velice děkuji nakladatelství Backstage Books za poskytnutí recenzního výtisku!

6 komentářů:

  1. Hihi, tak o tom jsem neslyšela, docela mě to překvapilo :-) Takhle,asi to není něco, do čeho bych investovala, ale kdyby se mi naskytla šance si ji přečíst, jdu do toho :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem Google poezii neznala, jsem ráda, že jsem si opět rozšířila obzory. :)

      Vymazat
  2. Jé to vůbec neznám, ale moc se mi to líbí :D Myslím, že s google našeptávačem má zkušenost snad každý :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tohle by mě asi bavilo, díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat