pátek 1. března 2024

Inspilacerace

 Inspilacerace je sbírka 163 satirických (de)motivačních citátů od Libora Kamenského, který se rozhodl překroutit opakující se klišoidní hlášky. Především, aby poukázal na odtržení od reality a absurditu. A dělá to dodnes. 

Začalo to v létě roku 2019, kdy si Kamenský založil instagramový profil Inspilacerace. Konkrétně v momentě, kdy ležel v neustlané posteli s rukou zabořenou do BBQ nachos z Lidlu. Měl pocit, že na internetu chybí někdo, kdo by nastavil zrcadlo profilům samozvaných seberozvojových guru. A tak si z nich začal dělat legraci a u čtenářů sklízel úspěch. Nyní má více než 12 tisíc sledujících a v roce 2023 dokonce vyšla u nakladatelství Backstage Books tahle tištěná publikace.

.Abys mohl milovat druhé, musíš nejprve milovat sám sebe. To se ale jednoduše řekne. Zejména, když člověk:

  • každé ráno v zrcadle vidí chupacabru či podobného kryptida
  • není zrovna nejostřejší tužka v penále
  • pokazí doslova všechno, na co sáhne

Také vás zajímá proč zrovna Inspilacerace?  Podle Googlu lacerace znamená protržení měkké tkáně, což dost připomíná pocit, který obvykle má autor, když čte motivační citáty. Lidé podle něj potřebují, aby jim bylo řečeno, že než vyjde slunce, tak je, světe div se, tma.

Dílo je složené hned z několika kategorií, kterými jsou - motivace, úspěch, život, sebeláska, ale i práce. V  každé kategorii jsem si já osobně našla nějaké své oblíbence. Věřím, že každý si uvnitř díla najde nějaký citát, který k němu promluví a u kterého se pobaví. Podle reakcí čtenářů, jim zvedají náladu více než reálné motivační citáty. 


Líbí se mi netypické rozměry knihy i samotný autorův nápad, který bere motivační knihy z nadhledu. Je to celé osvěžující a navíc vtipné. Tahle kniha vám nezlepší život, ale pravděpodobně náladu. Inspilacerace je tvořená celou řadů ironických motivačních citátů, které prosím neberte příliš vážně.

Podle mého názoru kniha svůj účel splnila a já se zasmála. Je super, že už ty motivační citáty, z kterých jsem vždycky měla pocit, že je na mě vyvíjen zbytečný tlak, nebudu brát tak vážně.

 Tohle je zase úplně něco jiného a především originálního. Takže děkuji Backstage Books za rozšíření obzorů, bez vás bych o Inspilaceraci vůbec nevěděla, a to by byla škoda. 

Ukázka: 

Každý občas ráno vstane levou nohou. Každý má občas ráno chuť místo roztáčení kol kapitalismu zalézt zpátky do postele a udělat ze sebe burrito. Každý občas ráno touží se na všechno vykašlat a odcestovat do paralelního vesmíru plného hodných antropomorfních zvířátek a otevřít si tam malý obchůdek s čerstvými rohlíčky. A tím občas ráno myslím sedmkrát týdně. v dnešním dynamickém světě plné sociálních sítí, klimatických změn, existenciálních krizí a korporátů, kde objektivně nejužitečnější práci dělá uklízečka, je logické, že člověk čas od času ztratí motivaci. A tím čas od času myslím sedmkrát týdně.

Velice děkuji Backstage Books za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře:

  1. Tak tahle knížka by se mi určitě líbila :)

    OdpovědětVymazat
  2. Profil sleduji prakticky od jeho úplného začátku a dosud nezklamal. 😁

    OdpovědětVymazat