středa 6. března 2024

Mrtvá holka, dobrá holka - 1. a 2. část

 Mrtvá holka, dobrá holka část první je krimi thriller v žánru young adult, který se stal New York Times bestsellerem. Jedná se o třetí díl série nesoucí název Návod na vraždu pro hodné holky - od britské autorky Holly Jacksonové, která píše odmalička. Návod na vraždu pro hodné holky byl jejím debutem. Kromě psaní příběhů a čtení ujíždí na videohrách a sledováním dokumentů o zločinech a představuje si, že je vyšetřovatelkou. Jacksonová odpromovala z angličtiny a mnoho let ji provází láska k záhadám, kterou využila při psaní děl pro mládež.

Ty dva propletené případy, které se staly jejím životem, smyslem její existence. A oba byly jaksi vychýlené. Vadné. Pokroucené. Nebyly čisté ani jasné. Objevovalo se v nich příliš mnoho šedých zón, příliš mnoho nejednoznačnosti a jejich veškerý smysl se zastřel a ztratil.

Filipa Fitz-Amoliová se nemůže vzpamatovat, děsivé zážitky ji zlomily a změnily, nyní trpí posttraumatickým syndromem a panickými ataky. Je rozervaná na dva kusy a pohybuje se v sebezničující spirále a hrozí, že může všechno ztratit. Charlieho Greena ještě nechytli a Max Hastings, kterého porota shledala nevinným po Pipě vymáhá kromě peněžního vyrovnání i veřejnou omluvu za lži, které roznášela. Ta trvá na tom, že je násilník a je rozhodnutá jít znovu k soudu. Jejím záchranným bodem je Ravi, ale i před ním skrývá tajemství, že potřebuje prášky na spaní. Ani na terapii nechtěla mluvit o tom, jak má žít s tím, co udělala, a že se cítí vinná. A vymýšlí, jak získat svůj starý život zpět. Ovšem potíže si ji najdou sami. Poslední dobou se jí totiž dějí podivné náhody. Blázní nebo ji někdo opravdu sleduje? Má pocit, že všude vidí hrozby a u domu někdo kreslí křídové postavy. Nebo se jí vzdaluje realita? Policie jí samozřejmě nevěří.

Kniha je nejen čtivá, ale má i povedenou obálku a především nevšedně zpracovaný vnitřek, který je kromě textů naplněný rozhovory, emaily, poznámkami k případu a důkazy. Tedy různorodý obsah, který ozvláštní čtení.

Požadujeme, aby slečna Fitz- Amobiová vydala prohlášení na stejném veřejném účtu, v němž odvolá svá původní hanlivé vyjádření, přizná vlastní pochybení a omluví se za veškeré utrpení, které svými slovy klientovi způsobila.

Hlavní hrdinka je nesmírně statečná a inteligentní osoba. Pipa otvírala staré rány a vyzrazovala tajemství, až se vše začalo obracet proti ní. Mrtvá holka, dobrá holka přináší domněnky, strach, nejistotu, stopy, důkazy, vyšetřování, výhružky i lži. Hrdinka to opět nebude mít vůbec lehké.

Téma potencionálního stalkera mě hodně zaujalo a o hrdinku jsem se opravdu bála. Líbilo se mi, že autorka celou sérii propojila.

A pokud to tedy bylo právě takové - všechny ty nejednoznačnosti, protimluvy, šedé zóny, které se rozšiřovaly a pohlcovaly veškerý smysl - jak by to mohla Pipa napravit? Jak by se mohla vyléčit z jejich dopadů? Existoval jediný způsob - a bylo to strašidelně jednoduché, potřebovala nový případ. A ne jen tak nějaký případ - musel to být případ vystavěný jen z černé a bílé. Žádná šedá, žádné překrucování. Přímé, nepřekročitelné hranice mezi dobrem a zlem, správným a špatným. Dvě strany a jasná cesta mezi nimi, po které se budou moci vydat. To pomůže. To ji vyléčí a všechno se spraví. Zachrání svou duši, pokud takovým věcem znovu uvěří. Všechno se vrátí do normálu. Ona pak bude schopna vrátit se do normálu. Jen musí najít ten správný případ.


POZOR! Nepokračujte dál, pokud jste ještě nečetli druhou část třetího dílu.


 Mrtvá holka, dobrá holka druhá část s podtitulem Kdo tě bude hledat, až zmizíš ty? je New York Times Bestseller. Třetí díl byl v českém jazyce nečekaně rozdělen na dvě části. A tady tedy máme finále úspěšné série.

"Potřebuju vaši pomoc, ale nesmíte se mě nikdy zeptat proč, ani co se stalo. A já vám to nikdy nesmím říct."

Jason Bell byl vážený občan a Pipa ho zabila. Hrdinka nemá důvěru v policii  a bojí se, že jí nikdo neuvěří. Že nebude záležet na pravdě a ona stráví zbytek života ve vězení. A tak se rozhodne, že se zachrání a začne vymýšlet geniální plán, aby ji prošel trestný čin. Přeci jen má nastudované mnohé případy a tak ví, jak to udělat, aby jí to prošlo. Takže slavná řešitelka zločinů chce jeden takový provézt. A zároveň by se ráda pomstila a hodila podezření na někoho jiného. Především pomyslně uzavřela kruh. Ale utíká ji čas a je potřeba udělat spousty věcí, aby vše vyšlo.

A Pipa věděla, když z něho pohledem sklouzla jinam, že nehraje jen o své vlastní přežití. Na to se už znala příliš dobře. Ostatně, s tím temným místem ve vlastní hlavě počítala už dávno. Šlo jí totiž taky o pomstu.

Tenhle young adult thriller pokračuje přesně tam, kde přechozí skončil a to v dramatickém bodě. Opravdu čtivé a napínavé dílo je navíc propracované. A nese se v duchu oblíbené Nancy Drew.

Malé zapadlé městečko Little Kilton bylo svědkem několika zločinů, kterým mladá vyšetřovatelka přišla na kloub. A skrytá tajemství vyplula napovrch. Nyní je Pipa na opačné straně barikády a čeká, zda ji projde vražda.

Celá série je jednoduše skvělá. Vůbec se mi s geniální Pipou nechtělo loučit. Na poli young adult literatury jde o opravdu povedený počin. Autorka mě překvapila, kam nechala Pipu zajít, a jak samotnou hrdinku změnila. Ale jednalo se o povedené rozloučení a celé dílo bylo napínavé do poslední stránky. 

Ukázka: 

"Studovala jsem tolik případů vražd, stejně jako ty, poslouchala jsem stovky podcastů o skutečných zločinech. Existuje jediný způsob, jak se z toho dostat." "A to?" "Nenechat žádné důkazy a nebýt v době smrti tady. Což znamená mít na odhadovanou dobu smrti neprůstřelné alibi, vyskytovat se někde daleko odsud." 

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzních výtisků!


2 komentáře:

  1. Recenzi jsem nedočetla :), protože uvažuju o tom, že si knížky přečtu, i když obyčejně se do young adult čtení nepouštím

    OdpovědětVymazat