sobota 16. března 2024

Zlaté enklávy

 Zlaté enklávy jsou třetím dílem skvělé trilogie Scholomancie. Tuhle povedenou fantasy sérii má na svědomí má oblíbená americká autorka Naomi Noviková. Ta vystudovala anglickou literaturu na Brown University a je držitelkou magisterského titulu z informatiky z Columbia University. Byla jedním z vývojářů pracujících na tvorbě počítačové hry Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide, než se rozhodla, že se raději zaměří na psaní knih. Je vdaná za podnikatele a spisovatele Charlese Ardaie. Žijí v New Yorku na Manhattanu. Její první román Drak Jeho Veličenstva, který uvádí sérii Temeraire, je alternativní historií napoleonských válek ve světě, kde žije mnoho draků, kteří jsou využíváni ve vzdušném boji. Cenu Nebula získala v roce 2016 za román Ve stínu hvozdu. Noviková je vášnivou čtenářkou fantasy literatury a má ráda historii – nejraději období Napoleonovy éry.

Vyslovit budoucnost znamená stvořit budoucnost.

 V temném prostředí čarodějné školy se potkali školní hrdina Orion Lakea - ochránce slabých, který zachraňuje a brání studenty před monstry. A hrubá Gadriel se zvláštním nadání pro masovou destrukci. Která měla podle děsivého proroctví přinést zkázu.  Místo toho vymyslela plán, jak zachránit ze školy, co nejvíc lidí a fungoval dokonale. Když už zůstali ve škole jen ona a Orion, nečekaně ji vystrčil ze dveří do bezpečí.

Tímhle srdcervoucím okamžikem, při kterém došlo i na vyznání lásky se s námi rozloučil druhý díl a třetí zde přesně navázal.

Nedokázala jsem snést vědomí, že jeho příběh skončil takhle. 

Galadriel Higginsová snila, že se vrátí zpátky domů ze Scholomancie, sen se jí splnil, ale ona je zlomená. To, co ji provedl Orion ji úplně ochromilo. Snažila se ze všech sil, se za ním vrátit a zachránit ho, ale nepodařilo se. Trápí ji vina i výčitky svědomí a truchlí. Je v bezpečí u své matky, ale neustále trpí, jelikož Orion, který ji opět zachránil zmizel v temnotách. Štve ji, že musel znovu být hrdina a udělal ze sebe zbytečně oběť. Z letargie Galadriel vytrhnou kamarádi ze školy. Londýn je v obležení chřtána a potřebují její pomoc.

El zůstává neoblomná a zatvrzelá. Nesouhlasí se zavedenými pořádky a nechce patřit žádné enklávě. Nedá se koupit, ale nadále pomáhá ostatním. Má obrovskou moc, která může ničit nebo odpouštět. Spojenci ji nadále hlídají, aby nepřekročila hranici a nestala se malefikou a nenaplnila proroctví, ve kterém se má stát ničitelkou enkláv. Neustále myslí na Olivera, že ho kromě ní nikdo pořádně nepoznal. Bere jako svoji povinnost ho zachránit před mukami. Potřebuje se dostat zpátky do školy a hledá spojence, kteří by ji pomohli a dali manu.

Ona kvůli mně plakala samou radostí a láskou a já jsem si přála plakat pro stejně věci: jsem doma, Scholomancii mám za sebou, jsem živá a ve světě, který jsem změnila k lepšímu, ve světě, kde nebude třeba házet děti do jámy plné nožů jen pro tu naději, že se dostanou zase ven. Byl to důvod k radosti. Ale nemohla jsem. Jáma tam pořád byla a v ní zůstal Orion.

Série Scholomancie mě okamžitě zaujala svými obálkami. Ale sáhla bych po ní tak jako tak, jelikož prostě Naomi Novik je podle mě nesmírně talentovaná autorka. Moc se mi líbí, jak vystavila magický svět. Kromě prostředí mě zaujala i samotná tajemná atmosféra místa i různé charaktery postavy.  Příběh je psán v žánru young adult. Je plný akce, vtipu, nebezpeční, příšer, strachu, teenagerů, kouzel, tajemství, proroctví i skryté lásky.

V díle se dozvídáme, co se děje se studenty, kteří se dostanou ven ze školy. Většina nemá plány, jelikož bylo velmi nepravděpodobné, že se vrátí. Jiní pracovali na tom, aby se dostali do nějaké enklávy. Což je teď mnohem těžší, jelikož se stupňují útoky na jednotlivé enklávy a některé padly. Zdá se, že se blíží válka. Dramatický příběh přináší nečekané pravdy nejen o pravém vzniku enkláv. Upozorňuje na směšnou hierarchii a nespravedlivým rozdělením společnosti. V bezpečí enkláv je jen pár šťastných jedinců, kteří mají moc a ostatní dělají vše proto, aby se dostali dovnitř, ale nemají téměř šanci. Svoji roli hraje i tajemné proroctví, které zformovalo celý Elin život. 

Ale kouzlo se nechtělo nechat seslat, bránilo se na každém kroku, mávalo výstražnými znameními - slepá ulička. Přesto jsem ho protlačila, čistě tím, kolik many jsem do něj poslala. Jenomže kouzlo se mi odrazilo přímo do obličeje.

V knize najdeme mapu Scholomancie jak příčný řez tak i půdorys, který nám poslouží k lepší orientaci v ději a stavebně technická zpráva londýnské enklávy. Čtivé, vtipné, temné a dojemné dílo nabízí originální styl psaní, takový vzletný. Autorka dovede uvěřitelně popsat hrdiny, rychle vytvořit strašidelnou atmosféru i odlehčit děj lehkým humorem. Na téhle knize mi tak nějak sedlo všechno, jakoby autorka všemu dala tu správnou míru. Bohužel netypický styl psaní nikdy nesedne každému, a pro někoho může být zdlouhavý, nepomůžou tomu ani dlouhé kapitoly. Ale podle mě se jedná se o fascinující a nápaditý svět a navíc poutavé čtení.

Tak už je to opravdu tady ukončení celé série. Byla jsem zvědavá, jak to celé dopadne, ale zároveň jsem příběh nechtěla dočíst. Vše bylo promyšlené a uzavřel se kruh. Došlo k odhalení mnohých tajemství. A i té trochy romantiky jsme se dočkali. Já osobně jsem velmi spokojená, za mě úžasná a čtivá série. 

Ukázka:

Nejspíš cítil, jak se ho snažím dostat ven, ale místo aby se otočil a pomohl mi, aby se nechal přitáhnout, naopak ustupoval a přivolání se bránil. A odporný lepkavý pocit na ruce se odtáhl s ním. Skoro jako kdyby se snažil udělat totéž, co udělal můj táta před spoustou lete: jako by popadl chřtána, odtáhl ho a nechal se sežrat místo dívky, kterou miluje. Jenže ta dívka, kterou miluje Orion, to není jemná a laskavá léčitelka. To je čarodějka masové destrukce, které se už dvakrát povedlo rozcupovat chřtána na kusy. A ten pitomý idiot mi snad mohl zkusit aspoň důvěřovat, že to dokážu znovu. Ale neudělal to.

Hodnocení: 4,5/5

Velice děkuji nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. Super, že se ti poslední díl tak líbil, na konci každé série mám stejné pocity :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  2. Já moc na to fantasy už nejsem :D

    OdpovědětVymazat
  3. sérii mám, ale ještě nečetla :D

    OdpovědětVymazat