sobota 22. června 2024

Co dělají pocity v noci?

 Co dělají pocity v noci? je dětská kniha určená pro děti od pěti let, která ukazuje cestu do našeho nitra a objevujeme z kolika rozličných bytůstek jsme tvořeni. Knihu stvořila Tina Oziewiczová literární vědkyně, překladatelka, absolventka filozofie a anglické filologie na Vratislavské univerzitě a především autorka dětských knih. Největší úspěch zaznamenala kniha Co dělají pocity?, kterou vytvořila spolu s ilustrátorkou Aleksandrou Zającovou. Vznikly další dvě pokračování a první z nich jsou právě Co dělají pocity v noci?, které vyšly v Hostu.  

Nadšení za chviličku zhasne. Ještě dočte jednu kapitolku! Dokouká ještě jeden díl!

V knize prozkoumáváme tajemný svět pocitů. A tohle všechno se odehrává po setmění, tudíž jsou jednotlivé obrázky tmavší. Překvapilo kolik emocí je v publikaci zmíněno. 

středa 19. června 2024

Léto na Santorini

 Léto na Santorini je prvním dílem série Letní lásky od australské autorky. Sandy Barker je spisovatelka, cestovatelka a romantička se specifickým humorem. Jedná se o její debut, ve kterém se promítají její vlastní dobrodružství.

Sarah se po ošklivém rozchodu opět vrací k cestování a zamluvila si okružní plavbu po řeckých ostrovech. Chce si užít prázdniny, dovolenou a hlavně se podívat na nová místa. Vychutnat si místní kuchyni, západy slunce, moře, zábavu a poznat nové lidi. Lásku nehledá. Rozhodla se, že si dá pauzu od mužů. Ale osud ji přivane hned dva zajímavé nápadníky. Okouzlujícího mladíka a postaršího milionáře.

Někteří lidé mají uzavřený seznam věcí, které by chtěli v životě udělat, ale já si na ten svůj pořád něco přidávám.

neděle 16. června 2024

Medvídci Ka a Neka

Medvídci Ka a Neka jsou naučné obrázkové kartičky navržené tak, aby formou hry pomáhaly budovat zdravý rozvoj dětské osobnosti. Autorkou je Jana Holubová, která vystudovala pedagogiku. Nyní pracuje jako koučka, dříve několik let působila ve školství, kde se zaměřovala na podporu dětí se specifickými vzdělávacími potřebami. Je rovněž šéftrenérka programu Děti na startu, který motivuje i ty nejmenší děti k pohybu. V oblasti dětské terapie pomáhá dětem ve zdravém seberozvoji a jako lektorka také pracuje pro Státní zdravotní ústav.

Medvídci Ka a Neka je dílo od nakladatelství Passparta, které se zaměřuje na vydávání odborných publikací z oblastí pedagogiky, speciální pedagogiky a psychologie. Všechny informace jsou u nich vědecky ověřené a vyzkoušené.

Obrázkové karty s úplnou absencí textu budují emoční uvědomění. Pomáhají s rozpoznáním a popisem emocí, děti se lépe vyznají v emočním stavu svém, ale i ostatních.

úterý 11. června 2024

Na prodej!

Krásný den, moji milí čtenáři,

dneska vás vítám u recenze na rodinnou hru od TLAMA games (deskovky k sežrání), kterým tímto moc děkuji.

Na prodej! je rychlá karetní hra určená pro tři až šest hráčů. Jedná se o jednoduchou hru se snadnými pravidly, vhodnou pro hráče od deseti let. Tahle rodinná ekonomická hra je postavená na dražbách nemovitostí. Důležité je nakoupit, co nejvýhodněji - tedy ty nejlepší budovy za nejnižší cenu.

Tato aukční hra je nenáročná a její součástí jsou papírové bankovky, šeky a karty všemožných nemovitostí s hodnotami od 1-30 od kadibudku, přes iglú, karavan, až po zámek. 

neděle 9. června 2024

Kulíšek a Boubelínek

 Kulíšek a Boubelínek aneb Pohádky z chaloupky pod smrkem sepsala Markéta Hubinger a ilustrace vytvořila Jana Krejčí. Autorka se při psaní inspirovala z pohádek, které jí před spaním vyprávěl dědeček z Vysočiny.

Tahle pohádková kniha má 168 stran a obsahuje dvanáct příběhů - za každý měsíc jedno vyprávění, ve kterém nechybí poučení.

Dvě malá prasátka mají chaloupku pod smrkem v lese Peperek a kamarádí se s lidskými dětmi, s kterými prožívají řadu dobrodružství. Tobík a Lála jezdí často k babičce a dědovi na prázdniny a vždy rádi navštíví jejich kamarády prasátka. Boubelínek je packal a lenoch, který většinou něco pokazí, a pak zpytuje svědomí. Nejraději by jen polehával a ujídal zásoby. 

"Ano, poučil," špitl Boubelínek a koukal do země, jak moc se styděl. "A kolik starostí jste se mnou měli!" "Teď už aspoň víš, Boubelínku, že všeho moc škodí," řekla Lála a poškrábala Boubelínka za ouškem.

Emma

 Emma ve světě fantazie je kouzelná kniha pro děti plná naprosto nádherných ilustrací, které má na svědomí Francesca Dafne Vignaga. Autorkou díla je Céline Person. Která několik let žila i v Anglii, ale vrátila se do rodného města Nantes. Psaní se věnuje již několik let, náměty čerpá ze svého života. Někdy jsou to jen slova z rozhovoru někdy jen určitý pocit, to vše může přispívat k rozvoji příběhu.

Emma zbožňovala malování, ale cítila v sobě něco, co ji drželo při zemi. Cítila to, ale nedokázala přesně říct, co to je.

Emma je milá holčička, která si zakládá na preciznosti a kreslení bere velmi vážně. Soustředí se, aby nepřetáhla a když už má obrázek téměř hotový - přetáhne. Následně se stane něco nečekaně nevídaného. Emma vzlétne k obloze a zažívá nevídaná dobrodružství.

středa 5. června 2024

Tos přehnal! - Česko

 Krásný den, moji milí čtenáři,

dneska vás vítám u recenze na party hru od TLAMA games (deskovky k sežrání), kterým tímto moc děkuji.



Tos přehnal! - Česko je opravdu zábavná hádací párty hra, ve které hrají hlavní roli ČÍSLA. Ve hře na vás čeká celkem 360 otázek a odpovědí, rozdělených do 60 různorodých témat z celé České republiky. Odpovědi pravděpodobně jen tak znát nebudete a proto je důležité správně tipovat. Správné řešení si těžko zapamatujete, tudíž můžete tuto rychlou hru hrát znovu dokola. 


Tato hra je určena pro dva až deset hráčů, je tedy ideální pro partnerský souboj i pro zábavné odpoledne s velkou partou přátel. Vhodné pro hráče od 12 let. 

úterý 4. června 2024

Abeceda jídla

 Abeceda jídla je veršovaná kniha plná barevných obrázků. Díky které se děti učí číst a procvičují abecedu. Autorkou je Češka Vladimíra Staňková, která vystudovala český jazyk a literaturu. A absolvovala program Kreativní pedagogika. Působí jako textařka, korektorka a od roku 2017 především jako literární redaktorka. Ve dvojici s ilustrátorkou Annou Dirnerovou píše knížky pro začínající čtenáře a pořádá besedy pro děti v mateřských i základních školách. 

V knize s tvrdou vazbou, aby vydržela všemožné zacházení, se nachází více než 60 básniček a v samotném závěru dokonce doplňovačky, křížovka, spojovačky a osmisměrka. Na každé straně, která je věnována jednomu písmenu v abecedě (a která se nevyhýbá ani náročným písmenům jako je Ď, Ň, Q nebo W) se nachází pěkný barevný obrázek, básnička a někdy poznámka autorky.

neděle 2. června 2024

Jackpot hry

 Jackpot hry je erotická romance z hokejového prostředí od slovenské autorky. Ivana Petrová žije s s přítelem a pejsky na Liptově. Pracuje ve zdravotnictví, kde poznává rozmanité životní příběhy a situace, z kterých čerpá. Hrdinkám dává své charakterové vlastnosti, ať už ty kladné nebo ty negativní. První příběh sepsala již ve 13 letech na lyžařském výcviku. Podle ní by dobrá kniha měla čtenáře rozplakat, rozlobit a rozesmát.

Jedná se o jiskřivé čtení, které si získalo tisíce fanoušků na knižní platformě. A nejen ti se dočkali díky nakladatelství Venupress knižní předlohy.

"Páči sa mi, že máš určité nároky a neberieš prvú možnosť iba zo zúfalstva. Ver, že sa raz nájde niekto, kto to ocení."

sobota 1. června 2024

Poslední sbohem

 Poslední sbohem aneb Dvě záhadná zmizení. Čtyřicet let otázek. je již 13 dílem série David Raker. Britský autor Tim Weaver je stejně jako hlavní postava bývalý novinář a redaktor řady časopisů. Nyní se naplno věnuje psaní thrillerů. Jeho knihy se pravidelně umisťují v žebříčku bestsellerů podle Sunday Times. Mimo oblíbenou sérii autor napsal i jeden samostatný krimi román - Ztracené střípky.

Bývalý novinář David Raker je nyní soukromým vyšetřovatel a specializuje se na hledání pohřešovaných osob (dá se říci, že se z toho stala jeho posedlost). Tentokrát se podívá na zoubek zamotanému rodinnému případu. Před 40 lety odešla matka tří malých dětí Fiona z nenadání z domu, a už se nikdy nevrátila. Její dcera si najala Davida, aby konečně našel odpovědi a zjistila pravdu. Raker to nebude mít vůbec lehké. Fiona zmizela jako pára nad hrncem. V té době ještě nebyl internet ani kamery - tudíž neexistuje moc stop, kterých se chytit. Zdá se, že je jediný, kdo by mohl tuto záhadu vyřešit. 

 Vždycky jsem na matku kdesi v koutku duše myslela. Od dětství jsem se na ni zlobila, ale s věkem jsem se naučila ten vztek ovládat a soustředit se na jiné věci. 

Velikonoční tradice

  Velikonoční tradice je dílo složené z devíti příběhů s vystřihovánkami, které sepsal Petr Šilha a ilustrací se ujala Terezie Vavrošová.

Publikace má jen něco málo přes 60 stran a jedná se o milé, krátké a poučné čtení, které přibližuje velikonoční tradice. Každý krátký příběh je určený jednomu dni během Velikonoc. Na čtenáře čekají různé pohádky třeba o nezbedné pomlázce, tajemné jeskyni nebo vzdorném beránkovi. Mně se na knize hodně líbilo, že všechny příběhy spolu nějak souviseli a na konci se dočkáme rozzuzlení a především pochopíme pravý význam tohoto jarního svátku.

"To, že ostatní něco dělají, přece neznamená, že to musím dělat také. Můžu si přece vybrat svou vlastní cestu."