pátek 16. srpna 2024

Když přeskočí jiskra

 Když přeskočí jiskra je milý román pro ženy od britské autorky Donny Ashcroftové, která vždy toužila být spisovatelkou. Ale až poté, co vychovala děti, se připojila ke spolku Tring Writers´ Circle a konkrétně učitel Nick ji nesmírně inspiroval a dodal sebedůvěru, aby se psaní začala opravdu věnovat. Autorka je zároveň dobrou kamarádkou oblíbené  Julie Caplinové, která díla Ashcroftové čtenářům velmi doporučuje.

"Berte to spíš jako buzení Šípkové Růženky. Ta dívka v sobě má jiskru, jen potřebuje pomoct znovu zažehnout. A hádám, že hasič by mohl vědět, jak na to."

Evie Stuartová má zlomené srdce, cítí se zrazená a proto se uzavřela před světem. Svůj čas tráví v pokoji, užívá si samoty a nechodí mezi lidi. Pomáhá rodičům a babičce na Buttermead Farm. Do jurty určené k pronájmu dorazí nový host Ryder Callum. Tedy 33 letý hasič bez závazků, který se rozhodl najít svého ztraceného dědečka. Podle dopisů, které nedávno objevil, zjistil, že by mohl žít někde v okolí. Zároveň si dává pauzu od zaměstnání, jelikož se nemůže zbavit nočních můr a posttraumatické stresové poruchy. Od starostí ho umí odprostit hlavně adrenalin, který si užívá. 

Tahle milá kniha má téměř tři sta stran a autorku k napsání inspirovala návštěva Locktonu, kde si užila setkání se svéráznými místními. Vypráví o rodině, kamarádství, touze, nepřízni osudu i zažehnutí jiskry. Na knize se mně osobně líbilo prostředí malé vesničky obklopené jezerem, poli a horami. Sice se tady všichni znají, ale jsou si blízcí.

"Andrenalin tě rychle nakopne, ale v noci tě nezahřeje," zabručel Jake. "Jak by řekla Grace, to je klasické vyhýbání."

Kniha je vyprávěna ze dvou pohledů - ženského a mužského. V příběhu se střídají dvě hlavní postavy. Ona si od ostatních udržuje odstup a on se cítí bez rodiny osaměle. Evie se zbaběle schovává, cítí vinu a bojí se znovu důvěřovat, ale díky Jackovi je méně ostražitá a postupně se uvolňuje. Tráví společně svůj čas, i když ne vždy dobrovolně a u toho se škádlí a postupně i svěřují. Oba se uzdravují ze svých jizev a ztrát.

Tenhle kouzelný příběh o jednom létě, které přináší nové začátky a má sílu měnit životy se odehrává na  čerstvém skotském vzduchu. Součástí díla jsou i romantické dopisy pomocí kterých Jack hledá svého dědečka a prochází místa v nich zmiňovaná.

"Uzavřít se před světem není lék na zlomené srdce," dodala jemně. "Musíš se naučit znovu riskovat."

 Od Donny Ashcroftové jsem četla Vánoce na skotském hradě, což byl milý a navíc romantický příběh plný naděje a lásky. Odehrávající se v mém oblíbeném vánočním období. Tohle hřejivé vypravování vám zanechá na rtech úsměv a budete věřit, že všechno je možné. Takže mám radost, že brzy vyjdou Vánoce ve skotské vesničce, ve které si čtenáři budou moci vychutnat vánoční atmosféru v resortu plný kakaa i sváteční nálady.

Ukázka:

Podle legendy se v kopcích kolem vesnice Lockton nacházely všechny možné druhy dobrých duchů. Evie tomu všemu kdysi věřila, ale od té doby, co jí zlomil srdce muž, o kterém si myslela, že je její pravá láska, si uvědomila, že tyhle příběhy jsou prostě jen výplodem bujné představivosti - anebo spíš důsledkem přebrání skotské.

Hodnocení: 4,5/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

7 komentářů: