pátek 9. srpna 2024

Železný vlk

 Železný vlk je prvním dílem série Vardari. Jedná se o poutavé a mysteriózní fantasy z pera norské spisovatelky, autorky komiksů a ilustrátorky Siri Pettersenové. Její besteseller Ódinovo dítě získalo celou řadu ocenění - nejlepší norská kniha v žánru sci-fi a fantasy, nominaci na Cenu norského ministerstva kultury za literaturu - v kategorii debut i knihu knižních blogerů.

 Hluboko v nitru to věděl již pár let. Cítil neklid a otupoval ho prací. Občas přemístil tu či onu figurku ve hře, pro případ...

Vítejte v ponurém světě, kde se kšeftuje s krví, která dokáže nakazit lidi a stanou se z nich bestie, které nelítostně útočí na všechny kolem. Obyvatelé se mají na pozoru, útoky nakažených jsou častější, hlídkuje se, kontroluje se u bran, přesto se situace vymyká kontrole. Znečištěná krev se šíří městem, pro mnohé je těžké se od ní držet dál, závislost je silná a krverauš zatemňuje mozek a otupuje strach z vlčiny. Kamenné brány ožily a nečekané věci se daly do pohybu.

 Toto napínavé a záhadné dílo vychází ze staroseverských kořenů. Nechybí v něm mapa území, ve kterém se děj plný touhy, závislosti a krve odehrává. Příběh je historicky laděný a dobře vystavěný. Vychází ze známého prostředí, ve kterém vznikla i trilogie Havraní kruhy. Akorát se mi zdá, že autorka ještě více přitvrdila. Určitě to není dílo pro útlocitné povahy, nechybí strašidelné či morbidní scény.

 Nezabíjela vlky kvůli penězům, a už vůbec ne pro potěšení z lovu. Zabíjela, protože musela. Kdyby přestala, svět by se zhroutil. 

Neomalená Juva  Sannseyrská je lovkyní, která nerada loví, ale má pocit, že musí. Chce být užitečná. Je mladá, ale odvážná a na výpravách užitečná. Umí vycítit samotné vlky. Touží se stát rudou lovkyní, aby mohla bojovat ze zlem. Chce žít po svém a hlavně svobodně. Co nejdál od své rodiny a utéct před odkazem. Její sestra je úplně jiná a ráda by se ujmula pozici krvezpytkyně. Ty oklamávají lidi, aby v ně věřili a za jejich věštby štědře platili. Juva tím vším opovrhuje a nemá ráda lži. Ale osud s ní má jiné plány.

V ději se střídají vypravěči, přičemž největší prostor dostala nezdolná a odvážná Juva, ale pár kapitol získal i Nafraím, který patří mezi mocné a obávané vardari (věčné), kteří v utajení žijí mezi lidmi mnohdy i stovky let. A nakonec sebestředný Rugen, který se dostal do velkých potíží, je nakažený, ale chce se zachránit. Nemá se na koho obrátit, je zoufalý, sobecký a odhodlaný splnit jakýkoli úkol, aby získal šanci na vykoupení.

V pohledu se mu míhaly odstíny černé. Náznak nejistoty, který jí dodal opojný pocit nepřemožitelnosti. Byla celá napjatá, jako tětiva kuše. Vibrující struna natažená k prasknutí. Je to ďábel. Vlk. 

Tahle dark fantasy má přes 430 stran a přináší surové vypravování, které nás zavede do říše, která je protkaná krví. Železný vlk má podobný styl obálek jako předchozí série, tudíž zaujme na první pohled. Mě osobně obálky zrovna oku nelahodí, ale líbí se mi důmyslný příběh. I tentokrát mi chvíli trvalo, než jsem se začetla. Trvá, než se čtenář zorientujete. Autorka do knihy zakomponovala svoje vymyšlená a tajemná slova, ale svůj fantasy svět má dopodrobna promyšlený. V knize kromě dramatického závěru, ve kterém hrdinka přestává rozeznávat, co je skutečnost naleznete paniku, obvinění, konflikty, válku, bestiální útoky, závislost, věštby, zradu, vinu i nevyzpytatelné prokletí. Předchozí série mě bavila víc, zdá se mi, že tentokrát autorka moc tlačila na pilu.

Ukázka:

Juva tápala ve tmě a vůbec se jí to nelíbilo. Měla už tápání plné zuby. Celý její život byl jako deka sešitá z pokroucených útržků, které odmítaly udržet pohromadě. Teď však poprvé v životě získala něco nového: jistotu, že ty útržky jsou skutečné.

Hodnocení: 3,8/5

Velice děkují nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. je škoda, že tě kniha tolik neoslovila :) od autorky jsem nic nečetla a ani nemám ve své knihovně žádnou její tvorbu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, že by mě vyloženě neoslovila. Ale předchozí série si mě získala, takže Železný vlk to měl vlastně hodně těžké. :D Ale je to opět propracované dílo a velice temné.

      Vymazat