úterý 13. srpna 2024

Odešla do tmy

 Odešla do tmy aneb Každá rodina skrývá nějaké tajemství je mysteriózní thriller s detektivními prvky. Kulisou dramatického díla je anglický venkov, konkrétně jedno ospalé přímořské městečko, ve kterém se odehrálo zmizení beze stopy i dvojnásobná vražda. Sepsala ho britská autorka Claire Douglas, která pracovala jako novinářka a redaktorka ženských časopisů. Ale odmalička toužila být spisovatelkou a její sen se splnil. V roce 2013 vydala román The Sisters. Claire žije s dvěma dětmi a manželem v Bathu. V českém překladu vyšlo ještě její dílo Záhada domku číslo devět. 

Jessica Foxová je novinářka nasazená na případ vraždy dvou lidí, který se odehrál v jejím rodném městě. Hlavní a jedinou podezřelou je její bývalá nejlepší kamarádka z dětství, která nyní leží v nemocnici po postřelení. Pro Jessicu by to mohl být zlom v kariéře, její šéf po ní chce exklusivní rozhovor. Jenže Jessica se kamarádce odcizila a nechala ji na holičkách v době, kdy ji nejvíc potřebovala. Powellovi s ní poté, co je zklamala nechtějí mluvit. Ale ona potřebuje informace nejen kvůli práci. Nemůže pochopit, proč by laskavá Heather zabíjela,a pak se postřelila, když na ni doma čeká manžel a milovaný syn. Jessica se nehodlá tak lehce vzdát a začíná pátrat.

 Jestli je ta žena, ta vražedkyně, vážně ta Heather, kterou jsem znala ze školy, mohl by mi její příběh pomoct v kariéře a vrátit mě znovu na výsluní, což jsem potom, co se stalo v Daily Tribune, vážně potřebovala. Vím toho o ní a její rodině spoustu. Snad až příliš. Opravdu ale něco takového chci? A za jakou cenu?

Odešla do tmy je thriller, který si mě získal během chvíle. Hned v úvodu čtenář narazí na drsný prolog z pohledu vraha, který jde chladnokrevně vyvraždit rodinu. Také se objevují části z minulosti, které osvětlují zmizení mladé dívky, které se doposud nepodařilo vyšetřit. A pomalu zjišťujeme, jaké tajemství způsobilo rozkol mezi nejlepšími kamarádkami.

V ději se střídají vypravěči. Hlavní prostor dostává novinářka Jessica, která má pocit, že od té doby, co pracuje na případu vraždy dvou lidí, ji někdo pronásleduje. Ale svůj prostor má i Margot (matka obviněné) a také nahlédneme do myšlenek jedné postavy, kterou nebudu jmenovat. Součástí příběhu jsou i úryvky několika vydaných novinových článků, které se v knize nahodile objevují.

Zvednu deštník ze země a namířím ho před sebe jako obušek, zatímco ramenem strkám do dveří. A potom s bušícím srdcem vpadnu do chodby. Když za mnou dveře zaklapnou, využiju příležitosti a přes sklo se rozhlédnu po ulici. Je prázdná. 

Odešla do tmy je napínavý a čtivý thriller, který postupně graduje. Kdybych nemusela, knihu bych nepustila z ruky. Jedná se o nepředvídatelné a dramatické vypravování, ve kterém se na první pohled nijak nesouvisející události, začnou překvapivě spojovat a propojovat dohromady. Prostě thriller, jak má být. Autorka si s čtenáři hraje, vůbec jsem neměla ponětí, jak se všechny záhady vyřeší. Opravdu velice povedené dílo, které velmi překvapí. 

Moc děkuji Albatros Media, že jsem si knihu mohla přečíst s předstihem. Datum oficiálního vydání je 08.08.2024.

Vždyť se od nikoho nemohla dozvědět, co se tehdy přesně stalo. Tohle tajemství si nesu po celá léta v sobě. Potřesu hlavou, abych podobné úvahy zahnala. Co se to se mnou děje?

Hodnocení: 4,3/5

Velice děkuji nakladatelství Albatros za poskytnutí recenzního výtisku! 

5 komentářů: