středa 14. srpna 2024

Spalující bůh

 Spalující bůh je temná fantasy pro dospělé od čínsko-americké autorky  R. F. Kuang, která se narodila v Číně a s rodinou v roce 2000 emigrovala do USA. Kromě psaní se zabývá moderní čínskou historií. Autorka debutovala Makovou válkou a získala cenu Austounding Award (tedy nejlepší mladý autor) a zároveň byla nominována na další různé literární ocenění. Což se není čemu divit, protože dílo čtenáře pohltí.
  Pocit, který se jí zmocňoval při pálení, si hodně dlouho ošklivila, hnusila si svůj oheň a svého boha. Teď už ne. Dokázala si přiznat, že se jí to líbí. Líbilo se jí popouštět uzdu svým nejnižším pudům. Vyžívala se v tom.

Rin už nechce být pěšákem, ale rozhodne se velet. Opět ji lhali, zradili a tentokrát dokonce přišla o ruku. Nehodlá si hrát, ale plenit. Nepřátelé jsou ale velmi mocní a ona hledá děsivé způsoby, jak je zastavit. Nejprve je odhodlaná najít spojence a osvobodit jih, který je zabraný Mukenským svazem a poté by ráda svrhla Dračí republiku. Konečně si začala užívat pálení a je odhodlaná zvítězit. Jedinou její slabinou je její soukmenovec Kitáj, který ji zachraňuje zdravý rozum, ale kdyby se mu něco stalo, stane se to i jí.  Jsou nenávratně propojeni.

Závěrečný díl trilogie Dračí republika, kterou autorka psala čtyři roky, je opět pěkná bichlička, která má přes 650 stran. Pro lepší orientaci v ději v knize nechybí mapa říše složená z dvanácti provincií. A uvnitř  čtenář nalezne i seznam osob, aby věděl, kdo je kdo. Epická fantasy přináší ucelený svět, který je krásně vykreslený a promyšlený.

  Jenže fakt, že v sázce byl jeho život, dodával jejímu boji na úpornosti. Díky němu byla vnímavější, ostražitější, méně riskovala a častěji zasazovala tvrdé údery, pokud to šlo. Už nebojovala pod vlivem ryzího vzteku.

Dílo je opět složeno ze tří částí a dokonce jsou uvnitř úryvky z minulosti Trojlístku, který blíže poznáváme. Válčení pokračuje a hrůz přibývá. Při čtení jsem si říkala, jestli autorka nechá někoho živého. S hrdiny se opravdu nemaže a kosí jednoho za druhým. Spalující bůh je morbidní, kruté vypravování plné  hrůzných výjevů, spousty bitev, nových hrozeb, a ve které nechybí polemizování o morálce a různých strategiích.

Tahle temná fantasy a vyvrcholení celé trilogie je inspirované dějinami Číny. Jedná se o militaristickou knihu  - tudíž hlavní roli v celém příběhu hraje válka. Upozorňuji, že série není pro každého, některé scény je opravdu těžké číst. A mně osobně bylo mnohdy z popsaných událostí ouzko. A i tentokrát mě autorka šokovala. Jedná se o nevšední krvavý čtenářský zážitek. Tohle objemné dílo s poměrně drobným písmem vypráví o pomstě, krvi, zlobě, smutku, bozích, tajemství, závislosti i moci.

"Kdybys aspoň na chviličku dala stranou ty svoje šílený dobyvatelský sny, kdyby ses přestala opájet už jenom samotnou přítomností Zmije, tak by ti došlo, že tohle je jedna z nejhorších věcí, jaký můžeš někomu udělat."

Spalující bůh je za mě lepší než druhý díl, který byl na můj vkus hodně rozvleklý. Pálí ostrými rovnou od začátku. A jelikož jsem věděla do čeho jdu, chvíli trvalo, než jsem měla odvahu se do díla pustit, zvlášť, když je to pořádná bichlička plná krve. Hlavní hrdinka už se nedrží zpátky. Je to opravdu hrozivá a impulzivní postava jednající bez slitování. Spaluje ji nenávist a pálení si začala užívat. Autorka stvořila postavu, která není jednoznačnou hrdinkou, ale je to živel s podivným charakterem pochroumanou morálkou. Rozhodně je neobvyklou volbou. Příběh na mě hodně zapůsobil a konec mnou rezonoval.  

Hodnocení: 4/5 

Velice děkuji za poskytnutí recenzního výtisku nakladatelství Host!

3 komentáře:

  1. A tady koukám další kousek podobného ražení.
    No, třeba na to taky někdy dojde.
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také přeji hezký den. Rozhodně jde o zajímavý kousek. ;-)

      Vymazat
  2. páni, to zní vážně zajímavě :)

    OdpovědětVymazat