pondělí 8. července 2024

Anděl smrti

 Anděl smrti aneb Zlo má více tváří. Dokáže Erika Fosterová odhalit všechny? je již osmým dílem série Inspektorky Eriky Fosterové od plodného autora Roberta Bryndzy. Je to anglický spisovatel, který žije se svým manželem na Slovensku. Tento usměvavý autor píše již od svých 13 let. Dříve chtěl být hercem, ale nemohl sehnat zaměstnání, tak si napsal vlastní hru a poté u psaní už zůstal. Začínal u humoristických románů a přešel k thrillerům.

Erika se nečekaně dostává na místo činu a nachází významného politika v nelichotivé pozici. Je svázaný do kozelce se zalepenou pusou a u těla polaroidové fotografie. Brzy je z tohoto citlivého případu odvolána. Snaha uzavřít případ jako nehodu. Poté Erika objeví podobné místo činu. Případ smrti slavného fotbalisty nese stejné znaky jako ten, z kterého byla vyšachovaná. Vyšetřování se rozbíhá na plné obrátky. Jedná se o ostře sledované případy známých lidí.

Hrot klíče se zachytával o škrábance a zářezy prastarého topného potrubí, které se táhlo celou budovou. Nejhorší bylo, když zpomalil a zastavil přímo před vašimi dveřmi.

Vrací se oblíbená  šéfinspektorka Erika Fosterová. Příběh má čtyři sta stran a odehrává se o téměř pět let později než Osudné svědectví tedy v roce 2023. Takže dochází ve větším skoku v čase. Erika stále tvoří pár s Igorem a má strach z vývoje vztahu. Stále myslí na Marka a vyčítá si jeho smrt. Proto se naplno ponořila do práce a příteli se začíná vzdalovat.

 Erice je již 50 let a má pocit, že je odsunutá na vedlejší kolej. Zasekla  se a pracovně nepostupuje - cítí se ukřivděná. Nadělala si spoustu nepřátel a i tentokrát bude kopat bosou nohou do vosího hnízda. Do vyšetřování se jí pořád někdo plete a je pod drobnohledem z vyšších míst. 

Erika cítila, jak se její hněv mísí s hrozným, mrazivým strachem. Věděla, že patří mezi nejlepší detektivy, vždycky měla výsledky, ale její pusa a přímé vystupování ji už mnohokrát dostaly do problémů. 

Autor rád komunikuje s fanoušky a váží si veškerých zpráv a zpětných vazeb. Na základě připomínek dokonce v minulosti přepsal své dílo, aby vyhověl svým věrným obdivovatelům. Autor chce psát dokud tuto sérii budou čtenáři číst, je pro něj důležitá zpětná vazba. Sice má danou představu o směřování hrdinky, ale nech si poradit. Líbí se mi, že autor dá na názory čtenářů, to se často nevidí. 


Detektivky od Bryndzy mají skvělý náboj a vždycky se u nich odreaguju. Jsou napínavé a zároveň pokaždé jiné. To je největším plusem těchto příběhů, autor ke každému dílu přistupuje odlišně a má zcela jiný koncept. Čtenář nikdy neví, v jakém okamžiku bude vrah odhalen. 

Vzadu v hlavě jí hlodal červíček strachu. Strachu z toho, že by po Markovi mohla někoho znovu milovat a spoléhat se na to, že její štěstí zajistí někdo další. S Igorem byla šťastná, a to ji děsilo.

Píše opravdu poutavě a čtenáře plete matoucími uličkami a děj je tak nepředvídatelný. Líbí se mi, jak si Robert Bryndza pohrává se čtenářem. Tentokrát dopředu víme, kdo za tím šílenstvím stojí. A skáče se z minulosti do budoucnosti týrané a zneužívané dívky. Objevují se kapitola z pohledu samotné vražedkyně, která si prošla děsivým pobytem v dětském domově.

Anděl smrti přináší zvrácenou hru s překvapivým koncem. Zase trochu jiný Bryndza, než minule. Dílo je temnější a morbidnější. Nechybí v něm aféry, lobování, zastírací manévry, tajemství, vydírání a zastrašování. Velmi povedený díl velkolepé série. 

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře: