středa 17. července 2024

Obránce mimo hru

 Obránce mimo hru je hokejová romance od americké autorky Leah Brunner. Takové slaďoučké a miloučké čtení, které nepřinese žádný velký zvrat, ale příjemnou chemii mezi hrdiny. Odpočinková romantika bez peprných scén, která se nevyhýbá těžším tématům.

Obr zaúpí a jeho doteď zelenohnědé oči získají chladnější odstín. Je mi jasné, že se mnou právě ztratil veškerou trpělivost. Sundá si rukavice, hodí je na led, přijede ke mně, ohne se v pase, zvedne mě do výše a hodí si mě přes rameno.

Mitch Anderson je jeden z nejlepších obránců D. C. Eagles. Ale má problémy se sebekontrolou, je vzteklý a drží si lidi od těla. Za své opakující se agresivní chování byl vyloučen a dostal tučnou pokutu. Potřebuje změnu, a aby vylepšil svoji image, nastupuje jako dočasná výpomoc na pozici asistenta trenéra u juniorů. Brzy zjišťuje, že s dětmi na ledě to nebude mít vůbec lehké. Malí hokejisté neposlouchají a navíc hned první den na led vtrhla neznámá dívka a seřvala ho.

Andie je prostořeká poručnice mladšího bratra. S Noahem po smrti rodičů nemohou najít společnou řeč a neustále k sobě hledají cestu. Ona nezná pravidla hokeje, ale bratra v jeho koníčku podporuje. Pracuje ve zdravotnictví a nemá čas na společenský život. Ale Mitch, i když není typický hezoun, ale vznětlivý potetovaný hromotluk, ji zaujal. Tenhle známý hokejový obránce ji odhalil jeho skrytou stránkou. 

Zasměje se. "Co třeba nějakej hodnej, nepotetovanej kluk odvedle?" "Nuuuuuda." Sklopí hlavu na znamení porážky. "Ty seš fakt číslo." "Neboj, pro zádumčivý vzteklouny fakt slabost nemám."

Jeho otec se o něj nestaral, propadl alkoholu a drogám. Mitch je nyní hvězda NHL, ale není šťastný. Nemá zázemí ani rodinu. Zažil si mnohé ztráty a není zvyklý na podporu. Byl na všechno sám, vyhýbal se společnosti, aby znovu nezažil ztrátu a nezájem.  Ale po setkání s Andie pomalu vylézá se své ulity. a pracuje na svém vzteku.

Tahle milá kniha má kolem 250 stran a je vyprávěna ze dvou pohledů. Mitche profesionálního sportovce a zdravotní sestřičky Andie. Obránce mimo hru je příjemné a jednoduché čtení. Kniha ze sportovního prostředí, ve které nejsou žhavé scény. Ale čtenář si odpočine a odreaguje. Prostě oddechová kniha vhodná k pobavení.

"Jak vás mohlo napadnout, že bych měl zrovna já pracovat s dětma? Vždyť já nesnáším i lidi, co už jsou dospělí!" Max zvedne ruce před sebe a nakreslí obdélník jako televizní obrazovku. "Velkej, drsnej hráč, co se prohání po kluzišti bok po boku s roztomilejma dětma v hokejové výstroji." "Mitch Andrerson: vzteklý grizzly se změnil v plyšového medvídka."

Obránce mimo hru je samostatný román nejen o ledním hokeji. Nikterak dramatické, ale pohodové čtení se odehrává z velké části na ledě ve Washingtonu. Kromě romantické linky se zabývá i duševním zdravím a vyrovnáváním se ze ztrátou. Příběh o dvou lidech, kteří se měli potkat, aby změnili svůj život. 

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. A tuhle bych možná taky přibalila :o)
    Přeji krásné letní dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Není to první recenze, co čtu na tuto knížku a líbí se mi čím dál tím víc :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  3. knihu mám doma a chystám se na ni :) původně jsem si ji chtěla přečíst do konce prázdnin, tak uvidíme, jak mi to vyjde :)

    OdpovědětVymazat