pondělí 1. července 2024

Střípky z moře

 Střípky z moře jsou ženským románem od americké autorky Jenny Haleové. Její díla se pravidelně umisťují v žebříčcích USA Today a Amazonu - díky pohodové atmosféře, prostředí i romantické lince, která zahřeje. Autorka žije se svou rodinou v Nashvillu a moc ráda v okolí výletí.

Klíčem ke šťastnému životu je nenechat nikdy nic nevyřčeného nebo nedokončeného.

Lauren Suttonová nečekaně přišla o snoubence při autonehodě. Nemůže se vzpamatovat ze své ztráty a trápí ji pocit viny. Se svojí kamarádkou vlastní úspěšnou svatební agenturu. Ale nyní se jako svatební koordinátorka trápí, svoji práci nedělá s láskou a má pocit, že se dusí. Pracovala, aby nezkolabovala a překonala bolest. Život se jí obrátil vzhůru nohama, ale nyní je na čase zjistit, co chce dělat. Rozhodla se utéct před realitou do Outer Banks, jak původně s Masonem plánovali. Tedy do zapadákova blízko oceánu, kde si sehnala práci asistentky provozu v penzionu U přílivu. Který potřebuje dát do pucu. Mořský vzduch a milí místní na Lauren mají blahý účinek. A poprvé po tragédii se pro něco nadchla. Rozhodla se pustit do nového projektu a to do renovace.

Kniha má kolem 270 stran a příběh se odehrává u moře v Severní Karolině v pobřežním městečku. Tento oddechový román  vypráví o síle lásky, naději i kroku do neznáma. Autorčiným hlavním záměrem je poskytnout naději všem, kteří ztratili někoho blízkého, že naši milovaní jsou stále kolem nás.

Přemýšlela, za co ji vesmír trestá, že jí proměnil svět k nepoznání, ale odpověď zatím nenašla. 

Kromě romantické linky ze současnosti (kdy Lauren zaujal laskavý a pracovitý Brody Harrison, kterého ovlivnil rozvod rodičů a nehledá vážný vztah. Což hrdince vyhovuje, protože se uzavřela do sebe a chce zůstat ve své bublině.) a několika vzpomínek na Masona, je v ději i část z minulosti roku 1957 o jednom zamotaném milostném příběhů. On pochází z bohaté rodiny a ona je chudá dívka, kterou rodiče odmítají přijmout. Rozhodli se, že jejich syn si musí najít někoho na úrovni. 

Nedokázala si představit den, kdy se probudí a bude se cítit dobře. Tíha se stala její součástí a provázela ji už tak dlouho, že si ani nevzpomínala, kým byla předtím. 

Střípky z moře jsou milým oddechovým čtením, které se odehrává u mořského pobřeží, a ve kterém nechybí láska. Tenhle příběh je čtivý i dojemný. Od knihy jsem dostala přesně to, co jsem očekávala - tedy hřejivý milostný příběh o životních peripetiích. Líbili se mi hlavní hrdinové i prostředí. Co musím vytknout je předvídatelnost děje, což je u tohoto typu díla pochopitelné. A samotný konec byl až moc sluníčkový a zidealizovaný. Ale pokud máte rádi tyhle ženské romány, určitě se nebojte sáhnout i po tomhle. 

Ukázka: 

Měla by se přenést přes vlastní emoce a ztráty a doufat, že zítra bude líp. To ale vůbec nešlo, přestože ji při pomyšlení na život před tou tragickou nehodou bolelo drce. "Když se vrátím domů, nebude mi líp," řekla a děsila se ticha v bytě, v němž s Masonem bydleli. "Potřebuju přijít na jiné myšlenky, dělat něco, co by mě odvedlo od... toho." Andy se na ni láskyplně usmála. "Proč si dneska nedopřeješ čas přemýšlet o tom, co chceš dělat?" navrhla jí kamarádka vlídně. "O tom, co bys opravdu chtěla dělat. Díky čemu bude šťastná, Lauren? Protože si nejsem jistá, jestli je to zrovna tohle."

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře: