čtvrtek 11. července 2024

Cesta kocourka Chloupka

 Cesta kocourka Chloupka je dětská kniha, kterou ilustrovala a otextovala jihokorejská výtvarnice a designárka Čche Jondžu, která žije v Soulu. Dokonce provozuje rodinnou značku Huginn and Muninn.

Rodina Flíčků žije v dutině pokrouceného stromu a jeden malý kocourek nemohl usnout. Poté, co za oknem zahlédl neobvyklé světélko, rozhodl se ho následovat. Napsal vzkaz rodině a vydal se za dobrodružstvím. A v noci vkročil nebojácně do temného lesa. Poznává spoustu nových kamarádů - ať už mývala s kterým vaří, přes myšky, kterým opravuje domeček, až po velkého medvěda, který není, tak strašný, jak se povídá.

"Pravda, někdy je třeba zvednout se od knih a zažít věci na vlastní kůži."

Kniha je založená nejen na velké fantazii, ale i skutečných událostech. Čche Jondžu sepsala knihu na základě setkání se zatoulaným kocourkem, kterého se ujala. Pomalu začala přemýšlet, o tom, co prožil a co předcházelo jejich setkání.

Tato knížečka v tvrdé vazbě je vytvořená v malém formátu A5 a obsahuje kolem 150 stran. Což je na dětskou knihu poměrně hodně, ale uvnitř je více ilustrací, než textu a jako bonus obsahuje mapu Tmavomodrého lesa.

 "Když něco dobře neznáme, bojíme se toho. Jakmile si ale na strom, který ve tmě vypadá jako příšera, pořádně posvítíme, zjistíme, že je to jen kůra a listí."

Příběh se odehrává na podzim v lese, kde se všechna zvířátka bojí děsivého medvěda. Spoustu nových a přátelských tváří na své cestě potkává, radí mu, ale i varují, ať je opatrný a dává si velký pozor. Toulání krajinou ho vlastně baví a zažívá mnohá dobrodružství.  

Tato půvabná knížka je určena dětem od tří let a v rámci mezinárodního ocenění získala autorka za knihu zvláštní uznání. Vypráví o nových přátelstvích a navíc je poučná. Popisuje, jak se správně představit nebo pozdravit a dokonce poukazuje na předsudky. V příběhu je několik pravdivých poselství a tohle jsou moji oblíbenci - Je normální mít strach, z toho, co neznáme. Společně jde všechno lépe a je potřeba být opatrný, ale nebát se zbytečně. 

Cesta kocourka Chloupka je moc laskavá pohádka plná mouder a zajímavých ilustrací, která navede děti, aby šli správným směrem. Povedené dílo, které má, co předat. 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Host!

"Když něco dobře neznáme, bojíme se toho. Jakmile si ale na strom, který ve tmě vypadá jako příšera, pořádně posvítíme, zjistíme, že je to jen kůra a listí."

1 komentář: